Uyurgezerlik Sebepleri Nelerdir?

Uyurgezerlik uykunun derin ve rüyasız olduğu evrede yataktan kalkarak dolaşmak anlamına gelir ancak bilinç açık değildir bu nedenle yapılan aktiviteler hatırlanmaz. Genel olarak 4 ile 8 yaş arasında çocuklarda görülen bu rahatsızlık aynı zamanda yetişkinlerde de görülebilir. Her ne kadar zararsız gibi görünse de bilinç açık olmadığından yapılan aktiviteler tehlike arz edebilir. Bu nedenle uyurgezerlik belirtileri gösteren bireylerin bulundukları ortamda kesici aletler bulundurmamak, kapı ve pencereleri kapatmak ve ayağına dolaşabilecek kabloları ortadan kaldırmak gibi önlemler almak gereklidir. Peki, genetik faktörün de önemli olduğu uyurgezerliğin başlıca sebepleri nelerdir?

Uykusuzluk

Uyurgezerlik rahatsızlığında öne çıkan etmen uykusuzluktur. Düzensiz çalışma saatleri sizlerin uyku düzenini bozuyor ve uzun süreli uykusuzluk problemi çekiyorsanız uzun vadede uyurgezerlik ortaya çıkabilir. 

Yorgunluk

Uykusuzluktan da kaynaklanan yorgunluk uyurgezerliği tetikleyen etmenlerden biridir. Yoğun tempo çalışma hayatınızı düzene koymanız ve kaliteli bir uyku uyumanız için gerekli ortamı sağlamalısınız. 

Stres

Uyurgezerlik rahatsızlığın temelinde diğer psikolojik hastalıklar yer alabileceğinden stres, kaygı, endişe ve depresyon gibi hisler uyurgezerliği tetiklemektedir. Bu yüzden stresten uzak sizleri rahatlatacak yoga, meditasyon ve pilates gibi yöntemleri deneyebilirsiniz.

Yabancı Ortamda Uyuma

Her zaman uyuduğu yatak ve ev ortamından başka bir evde kaldığı zaman uyurgezer hastaları daha sık uyku esnasında kalkabilir. 

Alkol veya Uyuşturucu İlaçlar

Aşırı dozda alınan alkol ve uyuşturucu/sakinleştirici ilaçlar uyurgezerliği tetikleyebilir.

Uzm. Dr. Hikmet ALOĞLU

17 yaşında oğlumun uyurgezerlik durumu düzelmiyor ilaç tedavisi aldık fakat düzelmedi kendisine zarar verecek durumda nasıl tedavi olur tedavi başarıl... devamı