Sırt Ağrısı Hakkındaki Gerçek

Aniden saplanan keskin bir ağrı olabilir. Donuk bir ağrı da olabilir. Er ya da geç, 10 kişiden sekizimiz sırt ağrısı çekeriz. Sırt ağrısı yaygındır ve bu yüzden de sırt ağrısı mitleri oluşmuştur. Gerçekleri mitlerden ayırt edip edemeyeceğinize bir bakın.

Mit: Sırt Ağrısını Önlemek İçin Daima Dik Oturun

Tamam, kambur durmak sırtınız için kötüdür. Ancak uzun süre dik oturarak kımıldamadan durmak sırtınızda gerginlik yaratır. Eğer çok fazla oturuyorsanız, şunu günde birkaç kez deneyin: Ayaklarınız yerde kalacak ve sırtınıza hafif kavis verecek şekilde sandalyenizde arkanıza yaslanın. Daha da iyisi, günün belli bir kısmında, telefonla konuşurken veya işle ilgili belgeleri okurken ayakta durmayı deneyin.

Mit: Ağır Şeyler Kaldırmak Sırtınızı Ağrıtır

Aslında sorun ne kadar kaldırdığınız değil, nasıl kaldırdığınızdır. Elbette ki, sizin için çok ağır olabilecek bir şeyi kaldırmamanız gerekir. Kaldırma eylemi sırasında, nesneye yakın duracak şekilde çömelin, sırtınız dik ve başınız yukarıda olsun. Yükü kaldırmak için ayaklarınızı kullanarak doğrulun. Kaldırırken, vücudunuzu eğip bükmeyin. Gerçekten ayaklarınız yerde, eğilmiş ve yük kaldırırken –tıpkı yere düşen bir kalemi almak üzere bir sandalyeden uzanırken yaptığınız gibi- belinizi bükmek sırtınızın incinmesine neden olabilir.

Mit: Sırt Ağrınız Geçene Kadar Yataktan Çıkmayın

Evet, dinlenme sırt ağrısına neden olan keskin bir ağrı veya gerginliğin geçmesine yardımcı olabilir. Ancak yataktan çıkmamanız gerektiği bir mittir. Yatakta geçirilen bir veya iki gün sırt ağrınızı daha da kötü yapabilir.

Mit: Sırt Ağrısına Her Zaman Bir İncinme Yol Açar

Disk dejenerasyonu, incinme, hastalıklar, enfeksiyonlar ve hatta kalıtsal durumlar sırt ağrısına neden olabilir.

Gerçek: Aşırı Kilolu Kişiler Sırt Ağrısından Daha Çok Çekmektedir

Fit kalmak sırt ağrısının önlenmesine yardımcı olur. Sırt ağrısı, formsuz kişiler özellikle de bütün hafta oturduktan sonra zindelik isteyen faaliyetlerle meşgul olan hafta sonu savaşçıları arasında yaygındır. Ve sizin de tahmin edebileceğiniz gibi, obezite sırta baskı yapmaktadır.

Mit: Zayıf Kişiler Sırt Ağrısı Çekmez

Sırt ağrısı herhangi bir kimsede ortaya çıkabilir. Aslında, çok ince olan, anoraksıya, yeme bozukluğu çekenler gibi çok zayıf kişiler omurgadaki bir çatlama veya ezilmenin sonucu olarak kemik kaybı yaşayabilir.

Mit: Sırt Ağrısı İçin Egzersiz Yapmak Kötüdür

Bu büyük bir mittir. Düzenli yapılan egzersiz sırt ağrısını önler. Ve sırtın alt kısmındaki ağrı ile sonuçlanan akut bir yaralanmadan şikayet eden kişiler için doktorlar kolay egzersizlerle başlayan ve gittikçe yoğunluğu artan bir egzersiz programı önerebilirler. Keskin ağrının yatışmasıyla oluşturulacak bir egzersiz rejimi, sırt ağrısının gelecekte nüksetmesini önlemeye yardımcı olacaktır.

Gerçek: Kiropraktik Ayarlamalar Sırt Ağrısına İyi Gelebilir

Amerikan Doktorlar Koleji ve Amerikan Ağrı Derneği tarafından alt sırt ağrısının tedavisine yönelik yönergeler hasta ve doktorların –ister bir kripraktikör isterse bir masaj terapisti tarafından yapılsın- sırt ağrısı olan hastalar için spinal manipülasyonu göz önünde bulundurmasını önermektedir.

Gerçek: Akupunktur Sırt Ağrısına İyi Gelebilir

Amerikan Doktorlar Koleji ve Amerikan Ağrı Derneği tarafından yayınlanan yönergelere göre, hastalar ve doktorlarının standart kişisel bakım ile herhangi bir rahatlama sağlayamayan hastalar için tedavileri sırasında akupunkturu da göz önünde bulundurmalarını gerekir. Yoga, kademeli gevşeme ve bilişsel-davranışçı terapinin göz önünde bulundurulması önerilmektedir.

Mit: Aşırı Sert Yataklar Sırtınız İçin En İyisidir

İspanya’da uzun süren, belli bir nedeni olmayan sırt ağrıları olan insanlar üzerine yapılan bir çalışma, orta sertlikte –sertten yumuşağa doğru 10 üzerinden bir skalada 5.6- bir yatakta uyuyanların, sert bir yatakta (skalada 2.3) uyuyanlara göre daha az sırt ağrısı ve sakatlık çektiğini göstermiştir. Buna karşın uyuma alışkanlıklarına ve sırt ağrılarının nedenlerine bağlı olarak farklı insanların farklı yataklara ihtiyacı olabilir.

Doç. Dr. Murat Başkurt

Hocam bir kaç haftadır kalp ağrısı çekiyorum ve sol sırtıma bıçak sallanıyor ve kalpte yanma oluyor nefes almakta zorlanıyorum... devamı