Şaşırtıcı 6 Sağlık Efsanesi-1

"Gözlerini şaşı yapma, öyle kalırsın.” Birçok anne çocuklarına böyle der. Elbette anneler pek çok konuda haklıdır ama bunda yanılıyorlar.

Vücutlarımız hakkında duyduğumuz birçok şey doğru değildir. Sonuç şu ki endişelenmememiz gereken mevzular hakkında endişeleniyor veya sağlığımıza iyi geleceğini düşündüğümüz ama gelmeyen şeyler yapıyor olabiliriz.

İşte 6 sağlık efsanesi ve artlarındaki gerçekler…

Şaşırtıcı 6 Sağlık Efsanesi-2

Efsane: Uçaklar sizi hasta eder.

Gerçek: Uçak havasında kendiliğinden daha riskli olan bir şey yok. Birçok çalışma gösteriyor ki hasta bir yolcuyla iki sıra dahilinde oturuyorsanız ondaki hastalığı kapmanız daha olası. Ama tehlike, o kişiyle bir tren, otobüs, ofis veya alışveriş merkezinde karşılaştığınızdakinden daha fazla değil.

Aslında, araştırmalar uçak havasının yerde bulunan bölgelerden daha temiz olduğunu üç nedenle gösteriyor:

  • Dolaşımdaki hava dışarıdan alınır, yüksek rakım daha az virüs ve bakteri demektir.
  • Kabin havası saatte 20 kez, yani çoğu ofis binasından daha sık devridaim olur.
  • Bakteri ve virüsler nemli havayı sever, uçağın havasıysa genelde kurudur. (Nemsizlik mukoz zarları tahriş edebilir, bazı araştırmacılar bunun enfeksiyona yatkınlığı artırabileceğini düşünüyorlar ama bu daha desteklenmedi.)

Yolculuğun tek gerçek riski, derin damar (ven) trombozu veya uzun süre oturmaktan bacağınızda kan pıhtısı meydana gelmesidir. Derin damar trombozundan her saatte gerinip yürüyerek kaçının.

Şaşırtıcı 6 Sağlık Efsanesi-3

Efsane: Peynir sizi kabız eder.

Gerçek: Bu kötü suçlama muhtemelen yenidoğan süt alımı ve daha katı dışkıların arasındaki açık bağlantıyla başladı ama doğru değil. Amerikan Sağlık İstatistikleri Merkezi, kabız bildiren 12 ila 74 yaş arası 15.000’den fazla insanın verilerine baktı ve aslında başkalarından daha az peynir yediklerini buldu. Baklagiller, meyve ve sebzeler gibi yüksek lifli besinlerden de daha az tüketiyorlardı.

Şaşırtıcı 6 Sağlık Efsanesi-4

Efsane: Hastaysanız süt ürünleri tıkanıklığı artırır.

Gerçek: Bir kez daha peynir, süt ve diğer süt ürünleri haksızca suçlanmıştır. Birtakım çalışmalar süt ürünleri ve balgam üretimi veya öksürmede artış, kabızlık, burun akması arasında hiç bağlantı bulamadı. Bir çalışmada, soğuk algınlığı olan insanlara süt verildi ama kontrol grubundan daha fazla mukus üretmedi.

Ama bazı insanlar sütün ağızdaki tadına aşırı duyarlıdır. Süt, ağzı damlacık çökelmesi diye bir şeyle etkiler, yani tükürüğe küçük damlacıklar yayar ve mukus benzeri bir etki yaratır. Aslında bu hakiki balgam değildir, bazı insanlara öyle gelebilir.


Şaşırtıcı 6 Sağlık Efsanesi-5

Efsane: Başınızı arkaya eğmek burun kanamasını durdurur.

Gerçek: Bir düşünün. Bu nasıl olabilir? Kanın pıhtılaşmasını sağlamaz veya kan akışına baskı uygulamaz. Yaptığı şey, kanı boğazınıza yollamak, buysa boğulma veya kusmaya neden olabilir.

Aksine, ayağa kalkarak veya dik oturarak başınızı kalbinizden yukarıda tutun, vücudunuzu öne eğin ve burnunuzun kemikli kemerinin hemen altını 5 ila 15 dakika, kanama durana kadar sıkın. Kanama 20 dakikadan sonra durmazsa veya kırık bir burunu içerme ihtimali olan bir yaralanma mevcutsa hemen tıbbi yardım isteyin. Sık sık burnunuz kanıyorsa da aynısı geçerli.


Şaşırtıcı 6 Sağlık Efsanesi-6

Efsane: Egzersizden sonra bol bol protein tüketmek kas yapar.

Gerçek: Egzersizden sonra protein tüketmenin kas yaptığını gösteren çalışmalar var. Ama yüklenmek kötü bir fikir çünkü aşırı protein alımı vücudu susuz bırakabilir, böbreklerin daha fazla çalışmasına neden olabilir ve gaz, hazımsızlık ve mide ekşimesine yol açabilir. Daha kötüsü, yüksek proteinli bir beslenme daha yüksek kalp hastalığı riskiyle ilişkilidir. O yüzden az protein epey yol gider.

Şaşırtıcı 6 Sağlık Efsanesi-7

Efsane: Stres tansiyonu yükseltir.

Gerçek: Yüksek tansiyon, strese karşı savaş ya da kaç tepkisinin bir yönüdür ama kronik stresle yüksek tansiyon arasında açık bir bağlantı yoktur. 36.530 kişiyi 11 yıl boyunca izleyen bir çalışma kaygı ve yüksek tansiyon oluşumu arasında bağlantı tespit etmedi. Aslında, kaygıya meyilli insanların düşük tansiyonu vardı, buysa ilaç, yaş ve cinsiyet gibi bilinen başka etmenlerle açıklanamazdı.

Stres altında insanlar kendilerine iyi bakmıyor, aşırı yiyip içiyor, keyfi ilaçlar kullanabiliyor ve iyi uyumuyor, böylece de riski artırıyor olabilirler.

Op. Dr. Sinan GÖKER

hocam ben pomem e başvurdum bu ay gözlük numaram -2,5 ve -3 sizce pomemdeki sağlık kontrolünden elenirmiyim yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler... devamı