Hangi İçecek Nelere İyi Gelir?

Günlük hayatta ne kadar çok çeşitli içecekler içtiğimiz düşünülürse aldığımız çoğu boş kalorinin bunlardan geldiği daha iyi anlaşılabilir. Fakat sorun sadece kaloriler değildir, birçok içecek açlık hissini de teşvik ederek daha çok yemeyi sağlayabilir. Hangi içeceğin ne zaman içileceğini öğrenerek diyetinizi daha sağlıklı bir şekilde sürdürebilirsiniz.

Su

Yorgun hissettiğinizde, başınız ağrıdığında veya huysuz olduğunuzda için. Biraz susuz kalmak bile ruh halini kötüleştirir, konsantrasyonu azaltır ve baş ağrısına sebep olur. Kadınların günde 2.2, erkeklerin ise 3 lt su içmesi tavsiye edilir. Su kilo kaybı için de içilebilir. Diyet yapanlar içinde öğünlerden önce su içenler 12 haftada içmeyenlerden 3 kilo kadar fazla zayıflamıştır. Her öğünden önce iki bardak su tavsiye edilir. Egzersiz yapıyorsanız illa bir sporcu içeceği içmeniz gerekmez. Su eklemleri kayganlaştırır, organları ve kasları hasardan korur, birçok hayati işleme katılır. 90 dakikaya kadar orta ve yüksek yoğunlukta egzersiz için sudan başka bir ihtiyacınız yoktur. 

Çay

Aldığınız kafeini azaltmak istiyorsanız için. Siyah çay bu iş için iyi bir tercihtir. Kahvenin yarısı veya dörtte biri kadar kafein içermektedir. Karın problemleriniz varsa çayı tercih edebilirsiniz. Geleneksel Çin Tıbbı’na göre çaylar mide asitlerini nötralize ederek sindirim sistemini desteklerler. Earl Grey veya bergamotlu, zencefilli çaylar da tercih edilebilir.

Meyve Suyu

Kabızlık yaşıyorsanız meyve suyu içebilirsiniz. Erik suyu bolca C vitamini, kalsiyum ve demir içerir. Ayrıca yüksek miktarda çözünmez lif bulundurduğundan bağırsak harekelerine yardımcı olur. Kahvaltıda içilmesi en faydalıdır. Yağsız protein ve kompleks karbonhidratlarla sabahları metabolizmaya hızlı bir başlangıç yaptırır. Her zaman %100 meyve suyu tercih etmeli ve şeker katkılı olanlardan kaçınmalısınız.

İdrar yolu enfeksiyonları varsa meyve suyu içilebilir. Kızılcık (cranberry) suyu bakterilerin mesane dokusuna bağlanmasını engelleyen maddeler içerir. Çok yağlı bir yemek yerken de meyve suyu iyi bir tercihtir. Cheeseburger gibi bir yemeğe vücudun verdiği enflamatuar tepkiyi azaltabilir ve kan damarlarına verilen hasarı azaltır.

Kahve

Şeker hastalığından endişeleniyorsanız kahve içebilirsiniz. Kahve vücudun insülini kullanmasına yardımcı olan krom ve magnezyum minerallerini içerir. Kafein hassasiyetiniz yoksa şekersiz ve tam yağlı sütsüz kahveyi güvenle tüketebilirsiniz. Depresif belirtiler de kahve sayesinde iyileşme göstermektedir. 

Süt

Yağ yakmak istiyorsanız süt için. Süt hem güçlü kemikler için iyidir hem de daha fazla yağ yakmanıza yardımcı olur. Araştırmalarda tipik Amerikan diyetini sürdüren kişilerde günde 3 porsiyon ve üstü süt ürünü tüketenler, tüketmeyenlere göre 1 kilo daha fazla vücut yağı kaybetmiştir.

Bira

Dayanıklılığınızı sürdürmek isterseniz bira için. Özellikle "dark” biraların demir içeriği yüksektir ve demir oksijenin akciğerlerden tüm vücuda dağıtılmasına yardımcı olur. Oksijen ne kadar iyi taşınırsa kaslar oksijenli kana o kadar kolay ulaşır ve bu da daha uzun süre enerjinizin bitmemesini sağlar. Ayrıca dark biralar antioksidan açısından da zengindir. Fakat uykunuza müdahale etmemesi için yatağa gitmeden en az 1 – 2 saat önce alkol alımını durdurmak gerekir.

Limonata

Bağışıklık sistemi desteği istediğinizde limonata için. Yüksek C vitamini içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve çok temizleyicidir. Taze limon, su ve az miktarda doğal tatlandırıcıyla yapılan limonata hem detoks etkisi sunar hem de tazeleyici ve ferahlatıcıdır. 

Smoothie

Bir öğün için zamanınız yoksa smoothie için. Ticari markaların yaptığı smoothieler çok kalorili ve şekerli olabilir o yüzden kendiniz hazırlayabilirsiniz. Bolca yeşil yapraklı sebze, taze meyve, üç birim su ve bir birim sütü yemişler ve çekirdeklerde karıştırıp yolda giderken tüketebileceğiniz bir öğün hazırlamış olursunuz. 

Uzm. Dr. Zeynel ALBAYRAK

Merhaba Zeynel bey. Sadece anne sütü ile beslenen 9 kg olan kız bebeğim 6. Ayını doldurdu. Ek gıdaya geçişte günlük menü tarzında bir program uygulama... devamı