1. Adım

Yanığı değerlendirin. Yanıklar, artan ciddiyete göre birinci, ikinci ve üçüncü derece yanıklar olarak sınıflandırılır. Birinci ve ikinci derece yanıklar çok ağrılıdır ama üçüncü derece yanıklarda ya çok az ağrı olur ya da hiç ağrı olmaz çünkü sinir uçları hasar görmüştür. Üçüncü derece yanıklar cildin alazlanmış veya beyaz görünmesine neden olabilir; bu yanıklar acil tıbbi bakım gerektirir ve evde tedavi edilemez. Üçüncü derece yanıkları kaynar suda nadirdir çünkü etkilenen cildin ısı kaynağına birkaç saniye temas etmesini gerektirir. Yanık kabarcıklanırsa veya rengi kırmızıysa birinci veya ikinci derece yanıktır ve ilk yardımla tedavi edilebilir.

2. Adım

Yanığı soğutun. Yanan yüzeyi soğuk suya tutmak daha fazla doku hasarını önleyecektir. Bu, yanan bölgeyi soğuk su dolu bir tasa sokarak, musluğun altına tutarak, bir bez ıslatıp onu etkilenen bölgeye koyarak yapılabilir. Buz veya buzlu su kullanmayın çünkü cilde daha da zarar verir.

3. Adım

Antibiyotikli merhem sürün. Gümüş sülfaziyadin gibi antibiyotik merhemler bakterilerin yaraya ulaşmasını engeller. Ayrıca yaranın üstünde mühür oluşturur. Antibiyotik kremler çoğu eczaneden reçetesiz olarak alınabilir.

4. Adım

Yanan bölgeyi sarın. Bu en iyi, steril bir bez kullanarak yapılır; yapışkanları olan herhangi bir bezden veya yarada kalıntı bırakabilecek pamuk gibi kumaşlardan kaçının. Hasarlı dokuya baskı olmaması için anığın etrafında bezi hafifçe sarın. Bezi her gün değiştirin.

5. Adım

Enfeksiyona dikkat edin. Enfeksiyon kapmış bir yanığın işaretleri yanan alandan çıkan kırmızı çizgiler, artan şişme, akıntı ve ateştir. Enfekte yanık yaraları tehlikeli olabilir, özellikle enfeksiyon yayılırsa. Enfeksiyondan endişeleniyorsanız bir tıp uzmanıyla görüşüp ileri tedavinin gerekip gerekmediğini belirleyin.

Op. Dr. Sinan GÖKER

Eşim SOCAR fabrikasında çalışıyordu HCl hidrolik asit gözüne geldi iki gözde kornea yanığı var şuan yanığın iyilesimi sağlanıyor sağ goz iyilesmekte s... devamı