Saç boyası beyin kanserine neden olur.

Saç boyası ve kanser hakkında birçok söylenti bulunuyor. Saç boyasının, mesane ve meme kanseri gibi birkaç farklı kansere yol açtığından şüphe ediliyordu ama beyin tümörüne neden olduklarına dair kanıt yok. Amerikan Tıp Birliği’nin yaptığı bir çalışmaya göre, saç boyası kanser oluşma riskini artırmıyor. Oysa bu kanser efsanesine birçok kişi halen inanmaya devam ediyor.

Cep telefonları kansere neden olur.

Yaygın inanışın aksine, cep telefonlarının bir kanser nedeni olduğu düşünülmüyor. Cep telefonu kullanmanın kansere yol açtığını tutarlı bir şekilde ispatlayan halihazırda güvenilir bir çalışma yok.

Anne babanızda kanser varsa sizde de olur.

Bazı kanserlerin genetik olduğu doğru ama kişi, kalıtım yüzünden ille de kanser olacak diye bir şey yoktur. Meme, yumurtalık, kolorektal kanser gibi kanserler genetik yolla geçebilir. Anne veya babadan birinde bu kanserlerden varsa kanser geni çocuklarına aktarılabilir. Söz konusu gen çocukta kanser oluşumu riskini artırabilir ancak kanser mahkûmiyeti şart değil.

Kanser, saç dökülmesine neden olur.

Kanser, saç dökülmesine neden olmaz.  Saç dökülmesi, kemoterapi veya radyasyon terapisi gibi kanser tedavilerinin yan etkilerinden biridir. Üstelik kemoterapi veya radyasyon alan herkesin de saçı dökülmez.

Meme kanseri, yalnızca kadınlarda olur.

İşte, bu, en büyük kanser efsanelerinden biri. Erkeklerde de meme kanseri olur! Bir çalışmaya göre Amerika’da her yıl yaklaşık her 3 erkek, meme kanseri hatsısından biri, bu hastalıktan öldü. Erkekte meme kanseri nadir de olsa görülür.

Kanserin çaresi var ama ilaç şirketleri bunu saklıyor.

Her tıbbi uzmanı çileden çıkaran bir başka kanser efsanesi ! Doğruysa, ilaç şirketinde çalışan araştırmacılarının sevdikleri, niçin kanserden genel nüfusla aynı oranda ölüyor? Bazı insanlar da, maalesef birçok kanser türünün tedavi edilebildiğinin farkında değil.

Kanser hemen her zaman ölümcüldür.

Evet, kanser ölüme neden olabilir. Ama kanserin erken teşhisinde uygulanan yeni buluşlar, kanseri çok daha tedavi edilebilir hale getirdi. Kanser hastalarının yaklaşık yüzde 40’ı beş yıllık hayatta kalma sınırına ulaştı veya bu süreyi geçti.

Ter önleyici ve deodorant kullanmak kansere neden olabilir.

Bunları kullanmanın meme kanserine yol açtığına dair bilim adamlarının elinde kesin bir kanıt yok. Ne yazık ki bu kanser efsanesi şu ana kadar kadınlar arasında en yaygın olanı.

Bazı kanser türleri bulaşıcı olabilir.

Hiçbir kanser türü bulaşıcı değildir. Fakat bilinen iki bulaşıcı virüs -HPV ve hepatit C- kansere neden olabilir. HPV rahim ağzı kanseri, hepatit C de karaciğer kanseri için bilinen birer risk faktörü. İki virüs de korunmasız cinsel ilişkiden geçebilir ama hepatit C daha çok kandan kana temasla, mesela iğne paylaşımı ve kan nakliyle geçer.

Olumlu düşünce, kanseri tedavi eder.

Kanser tedavisi esnasında olumlu görüşü sürdürmek, gerekli olsa da olumlu düşünce tek başına kanseri tedavi etmeye yetmez. İyimser olmak, tedavi sırasında yaşam kalitesi sağlar. Olumlu tavrın, kanseri tedavi edeceğine dair bilimsel kanıt yok.

Uzm. Dr. Meftun ÇELİKÇİ

öncelikle geçen gün test yaptırdım hemogram testi. sonuçlarım : hgb:11.3 normal aralık: 12.3-15.3 /// mcv:76.9 normal aralık :80-96/// rdw:16.0 norm... devamı