İşlenmiş Gıdalar Vücudumuza Ne Gibi Zararlar Veriyor

İşlenmiş gıda ile fast-food yiyecek terimleri birbirleriyle karıştırılır ancak işlenmiş gıda terimi çok daha kapsamlıdır. Hatta günümüzde hemen hemen her yediğimiz gıda işlenmiş olarak değerlendirilebilir. Çünkü yediğimiz meyve ve sebzeler bile artık doğal ortamlarında ve uygun mevsim koşullarında yetiştirilmiyor. Bir gıdanın işlenmiş olması onu doğal yapısından uzaklaştırır, içeriğine çeşitli kimyasal maddeler giren gıdalar da birtakım zararlı etkilere sahiptir. İşte işlenmiş gıdaların bilinmeyen zararları;

Kahvaltı Gevrekleri

Kilo vermek isteyenlerin yaptığı en büyük hatalardan biri kahvaltıyı geçiştirmektir. Kilo kaybını desteklediği düşünülen kahvaltı gevrekleri diyet yapanların ilk tercihidir ancak kahvaltı gevrekleri basit karbonhidratlar ve yüksek oranda şeker içerir. Bu da kandaki şeker oranını yükseltir ve kısa bir süre sonra yeniden acıkırsınız. Kahvaltı günün en önemli öğünüdür bunu unutmayın ve kilo vermek istiyorsanız yapmanız gereken tek şey protein ve kompleks karbonhidratlar içeren gıdaları tercih etmektir.

Agave Şurubu

Özellikle pancake ve krep gibi içeriğinde un, süt, yağ ve yumurta olan gıdaları tatlandırmak için kullanılan agave şurubu yapılan araştırmalara göre şekerden çok daha fazla fruktoz içeriyor. Şekerin içeriğindeki fruktoz oranı % 50 iken agave şurubunda  % 70 civarıdır. Bu nedenle eğer daha sağlıklı olduğunu düşündüğünüz için agave şurubu tercih ediyorsanız, bir daha düşünün deriz. 

Kepekli Ekmek

Kepekli ekmek mi?! dediğinizi duyar gibiyiz ancak marketlerde satılan kepekli ekmekler organik tam tahıllardan üretilmemektedir. Aynı zamanda uzun süre dayanması açısından çeşitli koruyucu maddeler de eklenen kepekli ekmekler tüm doğallığını yitirerek işlenmiş gıdalar arasında yerini alıyor. Bu nedenle eğer yapabiliyorsanız evinizde kendiniz tam tahıllı ekmekler hazırlayın veya satın alırken mutla ekmeklerin içeriğini dikkatlice okuyun.

Meyve Suları

Meyve suları meyvelerden elde edilir değil mi? Bu konuda biz de sizinle hem fikiriz ancak marketlerde satılan meyve sularının çoğu içeriğinde meyveden çok su, şeker ve çeşitli kimyasallar içermektedir. Bu da meyve sularını son derece zararlı bir gıda haline getirmektedir. 

Düşük Kalorili Yoğurtlar

Düşük kalorili olması için içeriğindeki yağ oranı azaltılan gıdaların tadına baksanız muhtemelen beğenmezsiniz ancak firmalar sizlere bunu yaşatmamak adına orijinal tadının bozulmaması için çoğunlukla tatlandırıcılar eklerler. Bu da düşük kalorili yoğurtları zararlı yiyecekler listesine koymaktadır.

Prof. Dr. Barbaros ILIKKAN

Tobrasedı doktorumuz göz capaklanması ıcın verdı kullanmalımıyım bı zararı olurum bebeklere... devamı