Kızartmalar: İshal Tetikleyici

Yağı bol kızartmalar ishale veya yemekten hemen sonra tuvalete gitme ihtiyacına neden olabilir. Zengin soslar, yağlı etler, tereyağları ve kremalı tatlılar da bağırsakları yorar. Fırında veya közde pişirilmiş yiyecekleri, içinde krema veya tereyağı yerine sebzeler içeren hafif sosları tercih edin.

Narenciyeler: Bağırsak Sıkıntısı

Bu meyveler asitli ve lif açısından zengin olduğu için bazı insanlarda bağırsak problemlerine yol açabilir. Eğer sindirim sorunu yapıyorsa portakal, greyfurt ve diğer narenciye ürünlerini az kullanın.

Yapay Şeker: İshal, Kramp

Sorbitol maddesiyle yapılmış şekersiz sakızdan çok fazla çiğnemenin ishale ve kramplara neden olduğu bulunmuştur. Bu yapay tatlandırıcı içeren yiyeceklerden çok fazla miktarda tüketmek soruna yol açabilir. Sorun vücudumuzun sorbitolü sindirememesinden kaynaklanmaktadır.

Çok Fazla Lif Gaz ve Şişkinlik

Tam tahıllar, sebzeler gibi lif açısından zengin yiyecekler sindirim için iyidir. Fakat bunlardan çok fazla yemeye başladığınızda sindirim sisteminiz, sonuç olarak ortaya çıkan gaz ve şişkinliğe uyum sağlamada sorun yaşayabilir. Yüksek lifli yiyecekleri yavaş yavaş arttırın.

Fasulyeler: Gaz Ve Kramp

Fasulyeler gaza ve kramplara neden olan sindirilemez şekerler içerdikleri için yaygın bir sorundur. İnsan vücudunda bu şekerleri sindirecek enzimler bulunmamaktadır. Bu işi yapan bağırsaklardaki bakteriler ise gaz üretirler. Kuru fasulyeleri en az dört saat önceden ıslayın ve bazı sindirilmeyen şekerleri elemek için suyu dökün.

Lahana ve Akrabaları Gaz ve Sindirim Zorluğu

Lahana, brokoli ve diğer benzeri sebzeler, fasulyeleri gazlı yiyecek haline getiren sindirilemez şekerleri içerirler. Bunların yüksek lifli olması aşırı yendiklerinde sindirilmelerini bir kat daha zorlaştırır. Pişirme sorunu azaltır.

Fruktoz: İshal, Şiş, Kramp

Sodalar, şekerler, meyve suları ve hamur işleri gibi früktozla tatlandırılmış yiyeceklerin sindirimi bazı insanlar için zordur, ishale, şişe, kramplara ve diğer zorluklara neden olurlar. 2008 yılında yapılan bir araştırma rahatsız bağırsak sendromu olup da früktoz içeren yiyecekleri azaltan insanların sindirim problemlerinin azaldığını göstermiştir.

Baharatlı Yiyecekler: Mide Ekşimesi ve Hazımsızlık

Bazı insanlar baharatlı yiyeceklerin ardından hazımsızlık ve mide ekşimesi yaşarlar, özellikle de büyük bir öğünün ardından. Bazı araştırmalar acı biberlerde bulunan kapsaisin denilen bir maddenin mide ekşimesini tetiklediğini bulgulamıştır.

Süt Ürünleri: Laktozu Tolere Edememenin Yarattığı Hazımsızlık

Eğer laktozu tolere edemiyorsanız, süt ürünleri ishale, şişkinliğe, gaza ve diğer bağırsak sorunlarına yol açabilir. Sorun sütte ve süt ürünlerinde bulunan laktozu sindirmek için gerekli bir enzimin yokluğundan kaynaklanmaktadır. Süt ürünlerinden uzak durun veya bunları azaltın. Ya da laktozu parçalayan enzimler içeren reçetesiz ilaçları deneyin.

Nane: Asit Reflü ve Mide Ekşimesi

Nane serinlik verebilir. Fakat midenin üst kısmındaki kasları gevşeterek yemeğin yemek borusuna kaçmasına ve mide ekşimesine neden olabilir. Çikolata ve kahve de diğer dikkat edilmesi gereken maddelerdir. Uzmanlar yiyeceklerle ilgili yaşadığımız sorunlarda uyanık olmamızı ve bunlardan kaçınmamızı öğütlemektedir.

İshalle Yaşamak

İshal vücudun kurumasına neden olur, bu yüzden mutlaka bol sıvı tüketin. Sindirime yardımcı olması için MPET diyetini düşünün. MPET muz, pirinç, elma, tost kelimelerinin baş harfinden oluşur. Bunlar ishal süresince rahatlama sağlamak için önerilen yiyeceklerin bir kısmıdır. Bu yiyecekler size yardım edebilir, fakat besinsel açıdan tam sayılmazlar, bu yüzden ishal belirtisi hafifler hafiflemez normal beslenmeye dönün.

Yulaf: Bağırsak Hareketlerinin Düzenli Olması İçin

Lif bakımından zengin bütün yiyecekler sindirimin düzenli olmasını sağlasa da, yulaf, buğday veya diğer tahılların lifleri ishali önlemede bilhassa etkilidir.

Prof. Dr. Bülent MENTEŞ

Hocam meraba kabizliigimi duzeltemiyorum anal fissurum var botox yapildi aam kabizlik var meyve sebze zeytinyagi kuruyemis yiyorum ama ya ishal yada k... devamı