Fobi Nedir?

Yunanca’da Phobos kelimesinden türetilmiş olup Yunan mitolojisinde dehşet tanrısı olarak geçen bir kelime ile özdeşleştirilmiştir. İnsanın zihnindeki ön-uyarı mekanizması olan korkunun şiddetli haline fobi denir ve bu hissiyat günlük yaşamda çeşitli engeller oluşturur ve hastanın aktif hayatını kısıtlar. 3 ana gruba ayrılan fobilerin belirtileri farklılık gösterir genel olarak; çarpıntı, yüz kızarması, titreme, terleme, bulanık görme, nefes darlığı, mide bulantısı, bilinç kaybı, bayılma gözlemlenir.

Sosyal Fobi

Sosyal ortamlarda başkaları tarafından incelendiğini düşünmek veya bir performans gösterirken küçük düşme korkusu ile ortaya çıkan aşırı endişedir. Sosyal fobisi olan hastalar ilgi odağı olmaktan, topluluk önünde konuşma yapmaktan, otorite konumundaki kişilerle iletişim kurmaktan, tanımadığı kişilerin gözlerine bakmaktan, başkalarının önünde yazı yazmaktan, toplulukta telefonla konuşmaktan kaçınırlar.

Agorafobi

Fobiler arasında sık rastlanan agorafobi yalnız kalmaktan, sokağa çıkmaktan, kalabalık yerlere tek başına girmekten (sinema, tiyatro, uçak, köprü, pasaj, asansör vb)  kaçınmaktır. Agorafobinin temelinde panik nöbetleri yatar ve hasta ciddi bir depresyon geçirebilir.

Özgül Fobiler

Belirli nesnelere karşı oluşan kontrolsüz korkudur. Özgül fobileri diğer fobi çeşitlerinden ayıran unsur spesifik oluşudur yani hasta fobi geliştirdiği nesnelerle karşılaşmadığında herhangi bir rahatsızlık gözlemlenmez.

Özgül Fobi Çeşitleri

Özgül fobi çeşitleri nesne fobileri, durum fobileri ve işlev fobileri olmak üzere 3 ana grupta incelenebilir.

Nesne Fobileri

Dünyadaki tüm canlı cansız tüm nesnelere karşı fobi gelişebilir. Sık rastlanan nesne fobileri; çeşitli böcek türleri, tüylü meyveler, sivri uçlu eşyalardır. 

Durum Fobileri

Sıkışıp kalma, nefes alamama, bulantı gibi belirtilerle ortaya çıkan durum fobileri kapalı yerde kalma, asansöre binme, yüksek bir yere çıkma gibi durumlarda kendini gösterir.

İşlev Fobileri

Daha çok fiziksel etmenlerle kendini gösteren işlev fobileri adı üstünde bedenin çeşitli işlevlerini toplum içinde yapma korkusudur. Gaz kaçırma, altına kaçırma, terleme, yüz kızarması gibi durumlarda ortaya çıkar.

Uzm. Dr. Ahmet KOYUNCU

merhaba doktor bey sosyal fobi ile ilgili bir yazınızı okudum ben 32 yaşındayım ve bekar bir erkeğim bendede sosyal fobi var yazınızda anti deprasanla... devamı