Tahtakurusu Isırmasının Yol Açtığı Cilt Tahrişi

Tahtakurusu ısırıkları düzenli sıralı geniş çarklar şeklindedir. Cilt tahrişleri, kaşıntı ve kızarıklık ile başlar. Kaşıntı, genelde kişi ısırıldıktan bir saat sonra başlar. Cilt tahrişinin gelişimi, vücudun tahtakurusu tükürüğüne verdiği tepkiye bağlıdır. Bazı insanlarda cilt tahrişi ortaya çıkması bir günden uzun sürebilir. Cilt tahrişi belli bir yerde şişlik, su toplaması veya iltihaplı kırmızı yuvarlak şişlikler ile başlar. Yayılmadan önce tek bir şişlik olarak görünebilir ve ufak cilt dokusu kayıplarına neden olur. Eğer yayılmaya devam ederse bu durum kişinin halen tahtakuruları tarafından ısırıldığı anlamına gelir. Çark şeklindeki ısırıklar birkaç gün şiş kalabilir ve aşamalı olarak yok olurlar.   

Böcek Isırması Enfeksiyonları

Daha önce böcekler tarafından ısırılmış olanlar ısırmanın neden olduğu cilt tahrişini bilirler. Böcek ısırmasının yol açtığı cilt tahrişleri son derecede sıkıntılı ve acı vericidir. Cilt tahrişi cildin rengindeki veya dokusundaki değişiklik olarak tanımlanır. Böcek ısırmaları yüzünden oluşan cilt tahrişleri cildin üstündeki kırmızı, kaşıntılı şişliklerdir. Bu şişlikler cilt üzerinde gelişigüzel dağılmıştır. Böcek ısırmasının yol açtığı cilt tahrişlerinin çoğu görünüşte benzerdir. Ancak yaraya neden olan böceğin cinsine göre tahrişin doğası ve oluşumu farklılıklar gösterir. Aşağıdaki listede böcek ısırmasının yol açtığı cilt tahrişlerinin en yaygın görülen türlerinin tarifi ve devamında böcek ısırmasının yol açtığı alerjik reaksiyonlar ve olası böcek ısırması enfeksiyonları anlatılıyor.

Sivrisinek Isırmasının Yol Açtığı Cilt Tahrişi

Sivrisinek ısırmasından kaynaklanan cilt tahrişi ciddi bir tepki şeklindedir. Cilt tahrişi, ısırılan yerin çevresinde kırmızılık olan kabarıklara benzer görünümde ve kaşıntılıdır. Sivrisineğin vücuttan kanı emmek için kullandığı tükürük bağışıklık tepkimelerine neden olabilir. Pek rastlanmayan şekilde geniş çapta şişlikleri olan insanlar, alerjik bir tepki olan “Sivrisinek Sendromu” ile teşhis edilirler. Anafilaksi (aşırı duyarlılık), ürtiker (kurdeşen), anjiyoödem ve astım belirtileri seyrek olarak görülen diğer tepkilerdir. 

Pire Isırmasının Yol Açtığı Cilt Tahrişi

Pire, ufak bir akar türüdür. Bel, ayak bileği çevresinde veya derinin sıcak kuytularında yaralara yol açar. Kişi bir pire ısırmasını hemen fark edemez. Kaşıntı ısırıktan saatler sonra oluşur ve ufak kırmızı bozulmalar ısırılan yerin çevresinde görülür. Belirtileri zehirli sarmaşık veya meşe teması durumundakine benzer. Cilt tahrişleri genelde güneş ışığına maruz kalan yerlerin çevresinde gelişir ve kaşıntıyla daha da kötüleşir.  

Kene Isırmasının Yol Açtığı Cilt Tahrişi

Kene ısırması acı vermez ve genelde bir yumru ortaya çıkana dek hissedilmez. Bu yumru aslında cilde tutunan kenenin kendisidir. Çoğu kene herhangi bir hastalık taşımaz ama bazıları ciddi hastalıkları bulaştırır. Bu hastalıkların bazıları cilt tahrişi ile ilgilidir. En yaygın olanı benekli humma, tokat hastalığı (Erlichiosis) ve Lyme (Borreliosis) hastalığıdır. Lyme hastalığı cilt tahrişinin ortaya çıkmasının bir nedenidir. Kene ısırmasından bir ile dört haftalık bir süre sonra karakteristik cilt tahrişi görünür hale gelir. Cilt tahrişi ısırık yerinde başlar ve tüm vücuda yayılmadan önce el ve ayak bilekleri çevresinde gelişir. Düz yuvarlak bir lekedir ve öküz gözü gibidir. 

Bit Isırmasının Yol Açtığı Cilt Tahrişi

Bir bit ısırmasının yol açtığı cilt tahrişi kanayabilen küçük kaşıntılı şişlikler olarak ortaya çıkar. Bu şiş ve kaşıntılı yerlerin merkezinde tek bir delik vardır. Cilt tahrişi, alerjik bir tepkiyi tetikleyen bitin tükürüğünden kaynaklanır. Cilt tahrişi iltihaplıdır ve iki ısırık sırası veya kümesi şeklinde görünür. Kaşıntı ve iltihap geçmeden önce birkaç hafta devam edebilir. 

Dr. Burcu YAMANGÖKTÜRK SOLAK

Benim cildimde lekeler var lazerden olmuştu bunun için ne yapmam gerekiyor Teşekkürler... devamı