Anal Fissür Nedir?

Makat çatlağı olarak da bilinen anal fissür hastalığı makatla kalın barsak arasındaki kanalı örten deride kabızlık, uzun süren ishal, doğum, amipli dizanteri, ülseratif kolit, proktit, regional enterit ve anusü zorlayıcı travmalar gibi nedenlerle meydana gelen yırtıklara veya çatlaklara denir. Her yaşta oluşabilen anal fissür hastalığının kadınlarda ve erkeklerde görülme sıklığı hemen hemen eşittir.  Kısa süreli anal fissür hastalığı akut, uzun süreli ise kronik olarak adlandırılır. Her iki tür anal fissür hastalığında da birtakım temel belirtilerle erken teşhis yapılabilir.

Makat Ağrısı

Dışkılama esnasında makatta oluşan ağrılar bazen gün boyu devam edebilir. Bunun sebebi makat derisinde oluşan tahribattır ancak tahribata bağlı olarak ağrı şiddeti değişmez. Diğer bir deyişle küçük bir çatlak büyük bir ağrı yapabilir.

Kanama

Ağrılı kanamalar sık rastlanan anal fissür belirtilerindendir. Dışkılama esnasında damla damla kan gelebilirken bazen de tuvalet kâğıdına bulaşabilir.

Makatta Kaşıntı

Makat bölgesinin nemli kalmasından dolayı kaynaklanır daha çok yaz aylarında anal fissür hastalığına yakalanan bireylerde daha çok görülür.

Makatta Yanma

Makat bölgesinde oluşan anal fissür hastalığının ilk evrelerinde sık rastlanan belirtilerdendir. Yanma hissinin sebebi makat bölgesinde sinirlerin açık kalmasından dolayı kaynaklanır. 

Zor Dışkılama

Makatta darlık hissi, şişkinlik ve kabızlık gibi şikâyetlerle karşılaşan anal fissür hastalarının en çok yaşadığı problem zor dışkılamadır.

Prof. Dr. Bülent MENTEŞ

Hocam meraba kabizliigimi duzeltemiyorum anal fissurum var botox yapildi aam kabizlik var meyve sebze zeytinyagi kuruyemis yiyorum ama ya ishal yada k... devamı