Efsane: Biradan Önce Likör İç, Korkacak Bir Şeyin Kalmaz

Gerçek:  Mesele içkilerin sırası değil, tükettiğiniz alkol miktarıdır. Bununla birlikte içkilerin sırası alkol tüketme miktarınızı etkileyebilir. Eğer alkol tüketiminizi azaltmak istiyorsanız, gecenin belli bir yarısından sonra biraya geçin. Ama biradan sert alkollü içeceklere, örneğin tekilaya geçiyorsanız, sarhoşluk yolunda daha hızlı ilerliyorsunuz demektir. Elbette ister birayla ister başka bir şeyle başlayın, ne kadar içki o kadar alkol demektir.

Efsane: Uyumadan Önce Makarna Ye

Gerçek: İki nedenden ötürü yanlıştır bu inanış. İlk olarak (zaten sarhoşsanız) uyumadan önce yemek yemek fayda etmez. Yiyeceğin etkili olabilmesi için siz çok içmeye başlamadan önce midenize girmiş olması lazım. İkinci olarak bütün yiyecekler vücudun alkol alımını yavaşlatırsa da, en iyisi yağdır. Bu yüzden ilk martininizi içmeden önce pizza veya biftek yerseniz, akşamdan kalmayı önleyebilirsiniz. Ama yataktan önce yapabileceğiniz faydalı bir şey var, kurumayı önlemek için su için.

Efsane: Uyumadan Önce Ağrı Kesici İçmek

Gerçek: Reçetesiz satılan ağrı kesicilerin en etkili olduğu süre genellikle 4 saattir, yani akşam alınan ağrı kesicinin etkisi sabahleyin çoktan gitmiş olur. En iyisi kalkar kalkmaz ağrı kesici almaktır. Gece içmişseniz asetaminofen almayın. Alkol asetaminofenin karaciğer tarafından alınmasını kesintiye uğratarak muhtemel bir karaciğer iltihaplanmasına veya kalıcı hasara yol açar.

Efsane Olmadan Alkol Zehirlenmesi

Gerçek: Alkol zehirlenmesi potansiyel olarak ölümcül olabilen bir acil durumdur. Çok içtikten sonra defalarca kusup kendinden geçen biri varsa en yakın acil servise başvurunuz. Çok içmenin sonucu yaşanan bu belirtileri normal karşılayıp göz ardı etmek kolaydır, fakat şok tehlikesi olabilir veya aşırı kusma varsa vücut çok fazla kuruyabilir.

Akşamdan Kalmanın Çareleri Hakkında Gerçekler

??Akşamdan kalma, bu korkunç sendroma neden olan kokteyller kadar çeşitli ve fantastiktir. Yatmadan önce makarna yemek, soda limon içmek gibi akşamdan kalmanın etkilerine karşı önerilen birçok çareye daha yakından bakmak gerekir. Neyin işe yaradığı neyin yaramadığına bir bakalım. ?

Efsane: Akşamdan Kalmanın Ciddiye Alınacak Bir Yanı Yok

Gerçek: Akşamdan kalmalık vücudun çok fazla alkolle zehirlenmeye verdiği tepkidir. Aşırı içmek, merkezi sinir sistemini sarsar, beyin kimyasallarını değiştirir, baş ağrısına, baş dönmesine ve mide bulantısına neden olur. Banyoya öyle çok gidersiniz ki vücudunuz kurur. Ertesi gün bu dengesizlik sebebiyle karşılaşacaklarınız; küt küt çarpan kalp, yorgunluk, dilinizin kayış gibi olması, berbat bir mide ve zayıf bir bağışıklık sistemidir.

Efsane: Akşamdan Kalmanın Cinsiyeti Yoktur

Gerçek: Partilerdeki bedava içkileri götürürken ihtiyatlı olun. Aynı miktarda içkiyi içen kadınların alkolden etkilenme oranı erkeklere göre daha fazladır. Bilim adamları bunun iyi bir sebebinin olduğunu söylüyorlar. Erkeklerin vücudundaki su miktarı daha fazladır ve bu aldıkları alkolü sulandırır. Kadınlar aynı miktarı içtiği zaman alkol kanda birikir.

Efsane: Edepli İçersen Akşamdan Kalmalık Yaşamazsın

Gerçek: Her ne kadar aşırı içmenin akşamdan kalmanın yolunu açtığı doğru olsa da ertesi sabah alkolün zulmüne uğramak için illa da çok içmeniz gerekmez. Vücudunuzun yapısına bağlı olarak bir iki kadeh bile akşamdan kalmaya veya diğer alkol belirtilerine sebep olabilir. Su içmek veya her iki kadehin arasında alkolsüz bir içecek tüketmek vücudunuzdaki su miktarını korur ve içtiğiniz toplam alkol miktarını azaltır.

Efsane: En İyisi Şaraptır

Gerçek: Kırmızı şarap taninler içerir, bunlar bazı insanlarda baş ağrısına neden olduğu bilinen bileşenlerdir. Viski gibi maltlı likörler daha şiddetli baş ağrıları yaparlar. Sabahleyin ne olacağı konusunda kaygılıysanız, en hafif seçimler bira, votka ve cin gibi şeffaf içeceklerdir.

Efsane: Diyet Kokteyller En İyisidir

Gerçek: Kalorileri sayıyorsanız diyet kokteyller en iyisi olabilir, ancak akşamdan kalmalık yaşamanızı önleyemezler. Araştırmalar gösteriyor ki meyve, meyve suyu veya şeker içeren sıvılar içmek akşamdan kalmalığın şiddetini arttırmaktadır.  

Efsane: Alkol Uyumanıza Yardım Eder

Gerçek: Alkol uykuyu böler Gece içmek daha çabuk uykuya dalmanıza neden olsa da, uykunuzun kalitesini azaltır. Çok önemli REM uykularının süresi azalır, daha erken uyanırsınız. İçkiye erken başlamışsanız, akşamdan kalmalık gecenin geç bir saatinde ortaya çıkarak sizin uyumanızı imkansızlaştırabilir.

Efsane: Çare Sabah Bir Kadeh Atmaktır

Gerçek: Sabahleyin daha çok alkol tüketmek akşamdan kalmalığı ertelemek dışında bir şey yapmaz. Kandaki alkol seviyesi sıfırı bulunca en kötü belirtiler ortaya çıkar. Eğer kahvaltıda alkol tüketirseniz, akşamdan kalmalığı akşam yaşarsınız. Eğer uyandırıcı bir içki olmadan hiçbir şey yapamıyorsanız, doktorunuzla bağımlılık olasılığını görüşmelisiniz.

Efsane: Kahve İçin Kurtulun

Gerçek: Kahve vücudun daha çok kurumasına neden olarak akşamdan kalmalığı arttırır. Sarhoş geçirilen bir geceden sonra en iyisi kahveden uzak durmaktır. Bunun yerine kurumayı önlemek için su yudumlayın ve kayıp elektrotları yerine koyun. Özellikle kusma yaşıyorsanız kesinlikle gereklidir bu.

Efsane: Bitkisel Tedaviler Yardım Edebilir

Gerçek: Bu konuda yapılan araştırmalara göre bitkisel tedavilerin etkili olduğuna dair belirgin bir kanıt yoktur.  Bazı bitkisel ilaçlar mide bulantısına ve ağız kuruluğuna iyi gelse de, korkulan baş ağrılarını önlemez. Tek kanıtlanmış çare zamandır.

Op. Dr. Aytun AKTAN

Dogum yapali 3 ay oldu adet olmuyorum hamilelik olabilir mi kalmam mumkun mu ama içime boşalmadi eşim zevk suyundan kalma ihtimalim vat mi... devamı