İnce Saçları Silikon ile Canlandırın

İnce ve zayıf saçlar, saç konusundaki şikayetlerin en yaygını olsa da kadınların çok azı bunun çaresini bilir. Yoğun saç bakım kremleri saçı yumuşak bırakır. Daha yerinde bir iddia ise dimetikon veya cyclometikon gibi silikon içeren ürünleri kullanmaktır. Bu ürünler, yağlı görünmeyen daha dolgun saçlar yaratacak şekilde, saç tutamını ince bir film ile kaplar. Siz saçlarınızı duruladıktan sonra bile silikon değişmeden kalır.

Sağlıklı Saçlar için Balık ve Ceviz Yiyin

Besleyici gıdalar vücudunuza iyi geldiği gibi, daha güçlü, sağlıklı saçların oluşmasına da yardımcıdırlar. Somon balığı ve kabuklu yemişlerdeki protein ve omega-3 yağ asitleri kafa derisinin daha sağlıklı olmasını sağlar. Yapraklı sebzelerdeki, fasulye ve havuçlardaki besleyici maddeler aynı zamanda saçlarınıza da iyi gelir. Hızlı kilo verdirmeyi hedefleyen moda diyetlere dikkat edin. Çinko, biyotin veya protein gibi besinlerin eksikliği kırılgan saçlara ve saç kaybına yol açabilir.

Ilık Su ile Parlaklığını Koruyun

Sıcak su, doğal bir bakım kremi işlevi gören ve saça parlaklığını veren koruyucu yağ olan saç derisi sebumun akmasına neden olabilir. Bu, donuk saçlardan korunmak için soğuk duşun altına girip işkence çekeceğiniz anlamına gelmez. Bunu yerine saçınızı ılık su ile yıkayın. Saçınıza şampuan sürdükten sonra, masaj yaparak kafa derinizi şımartın.

Kırık Saç Uçlarını Protein ile Onarın

Sık sık saç stilinizi değiştirmek, saçınızı boyamak, rengini açmak veya perma yaptırmak kütikül olarak bilinen saçın koruyucu dış katmanına zarar verir. Sonuç ise, “kırık saç uçları” anlamına gelir. Neyse ki, bu hasarı onaran saç ürünleri mevcuttur. Protein içeren bakım kremleri arayın. Bu ürünler gerçekten de saçın gövdesine nüfuz ederek kırık uçları onarır. Onarım bir sonraki şampuana kadar devam eder, bu nedenle bu ürünü düzenli olarak kullanmanız gerekir.

"Kızılın Canlılığını" Yakalayın

Saçınızın dolgunluğu genlerinize ve saç stili tekniklerinize bağlıdır. Doğal kızılların daha kalın saçları varken, sarışınlar en ince ancak en çok sayıda saça sahiptir. Neyse ki, rengi ne olursa olsun saçınızın hacmini artırabilirsiniz. Saça nüfuz eden bir bakım kremi veya saç köpüğü kullanarak kök bölgesini önce kurutun. Eğer saçınız çok inceyse, saçınızı kuruturken, bukle verirken veya düzleştirirken düşük ısılı bir set kullanın.

Kepek Tedavisinde Yağ Kullanmayın

Kepeğe kafa derisindeki kuruluk değil, kafa derisini etkileyen iltihaplı bir süreç neden olur. Kafa derisini yağ ile ovma, çirkin beyaz pulları daha da fazlalaştıracak şekilde iltihabın kötüleşmesine neden olabilir. İster reçetesiz, ister bir dermatolog tarafından verilmiş olsun kepeği en iyi geçirenin ilaçlı şampuanlar olması da bu yüzdendir. İlaçlı şampuanlar kullandıktan sonra mutlaka saçınızı iyice durulayın.

Yüksek-Güçlü Saç Kurutucuları Kullanmayın

Saçınıza şekil verme rutininizden birkaç kıymetli dakika çalmak için yüksek voltajlı bir saç kurutma makinesi kullanmak isteyebilirsiniz. Ancak saç kurutma makinelerini kıyaslayan Tüketici Raporları saçı aynı sürede kuruttuklarını göstermiştir. Buna karşın bazıları diğerlerinden daha gürültülüdür. Tüketici araştırma grubu daha pahalı olanların aynı zamanda daha sessiz olduğunu ve gürültülü olanların ise en az çim biçme makinesi kadar ses çıkardığını saptamıştır.

Saç Kaybını Önlemek için Daha Az Fırçalayın

Günde 100 fırça darbesi gibi efsanelere inanmayın. Çok fazla fırçalamak saçlarınızın kopmasına neden olacaktır. Az miktardaki saç kaybı normaldir, çoğu insan günde ortalama 50 ila 100 saç teli kaybetmektedir. Bunlar gelişimi durmuş ve dinlenme aşamasına gelmiş saçlardır. Fazladan saç kaybını en aza indirmek için top-uçlu kılları olan fırçalar kullanın ve saçınız ıslakken fırçalamaktan kaçının.

Saça Zarar veren Stillerden Uzak Durun

Sıkı atkuyrukları ve örgüler saçların kopmasına neden olabilir ve saç foliküllerine zarar verebilir. Hatta saçın sürekli çekilmesi saç kaybına bile yol açabilir. Dermatologlar takma saçların en fazla üç ay kullanılmasını önermektedir. Aynı zamanda ıslak saçın daha kırılgan olduğu da hesaba katılmalıdır, böylelikle ıslakken saçınızı örmez veya atkuyruğu yapmazsınız.

Markaların Cüzdanınızı Boşaltmasına İzin Vermeyin

Özel ürünlere para harcayarak gerçekte ne elde ediyorsunuz? Bu ürünler doğal botanikler içeriyor olabilir, ancak bu onların daha iyi şekil verdiği anlamına gelmez. Tüketici Raporları 1.700 atkuyruğu yapılmış örnek saçta bu ürünleri test etmiş ve pahalı şampuanların daha ucuz olanlardan fazla performans göstermediğini kanıtlamıştır. Önemli olan şudur: Yağlı, ince telli veya boyalı saçlar gibi saç tipinize göre tasarlanmış şampuan ve bakım kremleri seçmek.

Saçtaki Beyazları Boyamak için Yumuşak Renkler Kullanın

Yaşımız ilerledikçe saçımız ağarmakla kalmaz, aynı zamanda güçsüzleşir ve daha yavaş gelişir. Bu ise, hasar görmüş saçların saç kesimiyle hızlı biçimde kestirilip atılamayacağı anlamına gelir. Journal of Cosmetic Dermatologydergisinin editörü Zoe Draelos ‘olgunlaşmış’ saçlarda kullanılan kimyasalların hasarı önlemek için daha güçsüz olması gerektiğini belirtmektedir.

Elektriklenmiş Saçları Nötrleştirin

Rutubet elektriklenmiş saçlara kötü günler yaşatmakla suçlanır. Ancak düşük nemde daha fazla statik elektrik mevcuttur. Bu ise, elektriklenmiş saçların kış aylarında da ve çöl iklimlerinde daha fazla uçuşacağı anlamına gelir. Saçlardaki statik elektriği nötralize etmek için bakım kremleri kullanın. Ph-dengeleyici şampuanlar da kimyasallara maruz kalmış saçın elektriğini bir nebze olsun azaltır.

Saçlarınız Kıvırcıksa Fırçaları Uzak Tutun

Kıvırcık saçın kırılması, kuruması ve kırılganlaşması daha muhtemeldir. Saçı nazikçe toplamak buklelerin tarama ve fırçalamadan daha iyi görünmesini sağlar. Polivinilpirolidon gibi polimer içeren bakım kremleri saçı düzleştirebilir ve daha kolay şekillenmesini sağlayabilir. Saça zarar veren saç düzleştiricileri ve şekillendiricileri fazla kullanmayın.

Aşırı Renk Değişimlerinden Kaçının

Belki de her zaman için sarışın olmayı isteyen bir esmersiniz, ya da saçlarının koyu renk olmasını isteyen bir sarışın. Aşırı renk değişimleriyle saçlarınıza zarar verdiğinizin farkına varın. Bazı dermatologlar saçınızın doğal renginin üç ton koyusu veya açığı sınırında kalmanızı önermektedir.

Saç Boyası Hakkında Gerçekleri Öğrenin

Sık boyama saça zarar verebilir ancak sağlığınız için zararlı görünmemektedir. Amerikan Kanser Derneği, yapılan çoğu çalışmanın kanser ile saç boyaları arasında herhangi bir bağlantı olmadığını ortaya koyduğunu ve diğer çalışmalarda ise kanıtların yetersiz olduğunu açıklamıştır. Bu konudaki en büyük endişe, koyu kahverengi veya siyah olan yarı kalıcı ve oksidatif kalıcı boyalar üzerindedir. Kurşun asetat bazlı boyaları veya kına gibi doğal boyaları kullanmayı düşünebilirsiniz.

Saç Kurutmaya Ara Verin

Saçınızı sık sık saç kurutma makinesine maruz bırakmak saçlarınız için iyi değildir ve saç kaybına neden olabilir. Saç kurutma makinesi kullanırken, ısıyı azaltın. Daha ince saçlar özellikle ısıdan zarar görmeye daha yatkındır, ancak kalın yelelerin bile hassas bakıma ihtiyacı vardır. Saçınıza şekil vermeden önce bir bakım kremi kullanarak koruma sağlayın.

Saçınızı Güneşten Koruyun

Güneş saçınıza karşı derinize olduğundan daha kibar değildir. Güneşe maruz kalma saçınızı kurutabilir, özellikle de saçınızda boya varsa. SPF koruması içeren hafif bir sprey kullanın veya güneşin en güçlü olduğu zamanlarda bir şapka takın. Yazın sık sık saç uçlarını kestirmek saçınızın daha sağlıklı görünmesini sağlayabilir.

Yüzmeden önce Duş Alın

Havuza girmeden önce saçınızı durulayarak klorun vereceği hasardan kaçınabilirsiniz. Eğer saçınız hali hazırda suya doymuş olursa, kimyasallarla dolu olan havuzdan fazla sıvı emmeyecektir. Daha ileri saç koruması için Ph-dengeleyici bir saç ürünü edinin.

Saç Stillerine Biraz Mola

Saçlarınızın daha iyi günler geçirmesi için yapabileceğiniz en iyi şey, hiçbir şey yapmamaktır. Bütün çekme, tarama, fırçalama, kurulama faaliyetleri ve saçınızı kimyasallara maruz bırakma saçınızın gövdesine zarar verir. Havlu ile şiddetli kurulama bile saça zarar verebilir. Eğer saçlarınız zarar görmüşse saçlarınıza şekillendirmeye ara verin. Zarar gören saçlar uzadıkça yeni çıkan saçlar daha sağlıklı büyüyecektir.

Saçınızdaki Değişimlere Dikkat Edin

Saçın kırılganlaşması veya saç kaybı gibi ani değişimler sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Örneğin saç kaybına tiroit hastalığı, demir eksikliği veya otoimmün bir hastalık neden olabilir. Eğer saçınızın durumundaki değişimlerle ilgili endişeleriniz varsa, bir dermatologa başvurun.

Uzm. Dr. Günnur ÖNARSLAN

Merhaba, Ben 19 yaşındayım. Benim 2 yıldır saçlarım sakalım affedersiniz kaltuk altı tüylerim dahi çok geç uzuyor ben bundan önceleri saçıma hergün fö... devamı