Kişinin soğuğa tepkisini değiştirebilecek bazı durumlar şöyle:

Besin Eksiklikleri

Sağlıksız beslenme alışkanlıkları vücudun soğuğa tepkisini kesinlikle etkileyebilir. Besin enerji kaynağı olduğu için, bir öğünü her atladığımızda vücut enerjiyi korumaya çalışır. Eğer kişi öğünlerini çok sık atlarsa vücudun uzun vadede kendini sıcak hissetme becerisini etkileyebilir. Kötü beslenme alışkanlıkları olan kişilerde besin eksikliklerine bağlı olarak soğuğa hassasiyet artabilir.

Kilo Verme

Çok mu zayıfsınız? Evetse soğuk hissini daha sık yaşamanız olasıdır. Kas kütlesi ve yağ tabakaları bizi sıcak ve rahat tutmaktan büyük ölçüde sorumludur. Daha fazla kas kütlesi daha fazla ısı üretecektir ama yağ vücut ısısını korumaya yardım edecektir. Dolayısıyla son zamanlarda aşırı kilo vermiş kişilerin soğuğa hassasiyeti artar.

Hipotiroidizm

Soğuğa hassasiyetin artması altta yatan tıbbi bir duruma bağlı olarak tetiklenebilir. Hipotiroidizm, kişiyi soğuğa daha hassas kılmaktan esas olarak sorumlu durumlardan biridir. Tiroit bezi gereken miktarda tiroit hormonu üretemediğinde kişiye hipotiroidizm teşhisi konulur. Tiroit hormonları sıcaklık düzenlemesinde hayati bir rol oynadığı için düşük tiroit seviyeleri soğuğa hassasiyet yaratabilir.

Anemi

Anemi, vücuttaki sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin sayısında azalmayla tanımlanan tıbbi bir durumdur. Bu kırmızı kan hücreleri dokulara oksijen taşımaktan sorumludur. Artan kan akışı vücudun sıcak kalmasına yardımcı olur. Anemi, kırmızı kan hücrelerinin telafi edilemeyecekleri kadar hızlı yok oldukları tıbbi durumdur. Eller ve ayaklardaki kan dolaşımı olumsuz etkilendiğinde kişi ellerinin ve ayaklarının çoğunlukla soğuk olduğundan şikayet edebilir.

Raynaud Hastalığı

20 ile 40 yaş arasındaki kadınlar Raynaud hastalığına yatkındırlar. Bu, soğuk hava veya duygusal gerilimle tetiklenebilen tıbbi bir durumdur. Bir atak sırasında, hastanın kan damarları daralabilir, dolayısıyla kan dolaşımını olumsuz etkileyebilir. Raynaud hastalığının en yaygın belirtilerinden biri, ellerle ayaklardaki karıncalanma hissidir. Bu durumdan mustarip kişiler sıcaklıktaki en ufak değişikliğe tepki gösterirler.

Hormonal Sorunlar

Hormonal dengesizlikler de soğuk havalara artan hassasiyetten sorumlu olabilir. Kadınlarda, östrojen düzeylerindeki dalgalanma büyük rol oynayabilir. Menopozdan geçen kadınlar, hormonal değişikliklere bağlı olarak ateş basmalarından ve gece terlemelerinden sıklıkla şikayet ederler.

Yaşlanma

Kaçınılmaz yaşlanma süreci, vücutta birçok değişiklik meydana getirir. Yaşlı kişilerin üşümekten şikayet etmelerinin altında yatan neden bu olabilir. Yaşlanmaya zayıflayan bağışıklık sistemi eşlik edebilir, bu da kişilerin soğuğa hassasiyetini artırabilir. Vücudun sıcak kalmak için genelde uyguladığı mekanizmalar zayıflayan sağlığa bağlı etkilenebilir.

Uzm. Dr. Günnur ÖNARSLAN

Merhaba 17 yaşında bir erkeğim Kıl Dönmesinden korktuğum için makattaki tüm bölgesindeki kıllarımı alıyorum ama alınmaz diyor bazı insanlar daha çok k... devamı