Yaşlandıkça gözlerinizi korumanız için şu basit ilkeleri göz önünde bulundurun

1. Göz hastalıkları için yüksek risk altında olup olmadığınızı öğrenin.

Ailenizin sağlık geçmişinin farkında olun. Siz veya ailenizden biri şeker hastası mı ya da yüksek tansiyon geçmişi var mı? 65 yaş üzerinde misiniz? Bu özelliklerden herhangi biri görüşü tehdit eden göz hastalıkları riskinizi artırır. Düzenli göz muayeneleri bilhassa önemlidir çünkü erken teşhis görüş kaybınızı kısıtlayabilir ve görüşünüzü korumaya yardımcı olabilir.

2. Şeker hastalığınızı ve yüksek tansiyonunuzu kontrol etmek için düzenli fiziksel muayene yaptırın.

Bu hastalıklar tedavi edilmezlerse göz sorunlarına yol açabilirler. Özellikle, şeker hastalığı ve yüksek kan basıncı diyabetik nöropati, makula dejenerasyonu, glokom ve oküler hipertansiyona yol açabilir.

3. Görüşünüzdeki değişim işaretlerine dikkat edin.

Görüşünüzde değişiklikler fark etmeye başlarsanız hemen göz doktorunuzla görüşün. Dikkat edilecek bazı sorun işaretleri arasında çift görüş, bulanık görüş ve düşük ışıkta görme zorluğu bulunur. Dikkat edilecek diğer işaretler sık ışık parlamaları, uçuşan benekler, göz ağrısı ve şişkinliktir. Bütün bunlar acil tedavi gerektiren potansiyel bir göz sağlık sorununu gösterebilir.

4. Daha sık egzersiz yapın.

Bazı çalışmalar gösteriyor ki düzenli egzersiz, örneğin yürümek, yaşa bağlı makula dejenerasyonunu %70’e kadar azaltabilir.

5. Gözlerinizi zararlı UV ışığından koruyun.

Gözlerinizi güneşin zararlı ultraviyole ışınlarından korumak için her zaman yeterli UV koruması olan gözlükler takın. Bu, katarakt ve başka göz hasarı risklerinizi azaltmaya yardımcı olabilir.

6. Sağlıklı ve dengeli beslenin.

Çeşitli çalışmalar gösteriyor ki antioksidanlar katarakt riskini azaltabilir. Bu antioksidanlar bol bol meyve ve renkli ya da koyu yeşil sebzeler içeren bir beslenme uygulayın. Çalışmalara göre, omega-3 yağlı asitleri yönünden zengin balıklar yemek makula dejenerasyonu meydana gelme riskinizi de azaltabilir. Ayrıca, gözlerinizi sağlıklı tutmak için ihtiyacınız olan besinlerden yeterli miktarlarda aldığınızdan emin olmak için beslenmenizi göz vitaminlerinizle destekleyin.

7. Her iki yılda bir gözlerinizi kontrol ettirin.

Gözbebeklerinizi genişletmeyi içeren kapsamlı bir göz muayenesi, erken belirtileri olmayan diyabetik retinopati gibi önemli göz hastalıkları riskinizi tespit edebilir. Göz muayenesi gözlüğünüzün veya kontakt lensler için reçetelerinizin güncel olmasını garanti edebilir.

8. Sigara içmeyin.

Sigara içmenin birçok tehlikesi belgelenmiştir. Göz sağlığına gelince, sigara içen kişilerde yaşa bağlı makula dejenerasyonu ve katarakt meydana gelme olasılığı daha yüksektir. Bu ilkelere ek olarak, aletlerle çalışırken veya aktif sporlarda yer alırken kalıcı görme kaybına neden olabilecek göz yaralanmalarını önlemek için güvenlik gözlüklerinizi taktığınızdan emin olun.

Op. Dr. Sinan GÖKER

Slm hocam ben renk körü lensinı ilk defa kullanıyorum ama hertarafi kırmızı görüyorum normal mi sizce... devamı