Yüzmek tüm vücudu çalıştıran bir spordur ve formda kalmanın iyi bir yoludur. Özellikle eklemlere baskı yapan koşu gibi darbeli sporlar için uygun olmayan kişiler, kalori yakmak için yüzmeyi tercih edebilirler. Ancak zaman zaman kişilerde yüzdükten sonra dişlerin acıması şikayeti ortaya çıkabilmektedir. Yüzme havuzları ve diş hassasiyeti arasındaki ilişki on yıllardır fark edilmemiştir. 1854’te yaşanan kolera salgını sonrasında suyun temizlenmesi için klor kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde de birçok havuzda suyun temizliği için klor tercih edilmektedir. Ancak 1982 yılının kış ayına kadar yüzme havuzlarındaki klorun dişlerde sebep olduğu aşındırıcı etki araştırılmamıştır.

Çoğu sefer, diş hassasiyetine sebep olan büyük yüzme havuzlarında kullanılan klor gazıdır. Yüzme havuzunun suyuna konulduğunda klor gazı, klorik aside döner. Bu havuzu temizler ancak hidroklorik asidin açığa çıkmasına sebep olur. Bu da diş hassasiyeti şikayetini artırabilir. Genellikle havuzun asiditesini ve klor seviyesini dengede tutmak amacıyla serbest klor da havuz suyuna eklenir. Ancak bu denge iyi kurulamazsa yüzdükten sonra dişlerin acıması, hassasiyet sebebiyle tecrübe edilebilmektedir.

Klor sebebiyle görülen diş aşınması oldukça sık yaşanır. 1986’da A.B.D.’de yapılan bir araştırmada bir yüzme kulübüne kayıtlı kişilerin %39’unun dişlerinde aşınma olduğu görülmüştür. Ayrıca klor içeriği yüksek olan havuzlarda yüzen yüzücülerde, sadece 3 ila 4 hafta sonucunda bile dişlerde aşınma ortaya çıktığı görülmüştür.

Hidroklorik asit sebebiyle diş aşınması konusunda daha büyük riske yol açsa da büyük havuzların gaz ile klorlanması ekonomik açıdan avantajlı olmaktadır. Çevre Koruma Ajansı (EPA) da bu uygulamayı onaylamaktadır. Literatürde görülen aşırı diş aşınmaları genellikle gazla klorlanmış suya dişlerin uzun süre maruz kalması sonucunda ortaya çıkmışlardır. Yüzme sıklığı da burada önemli bir faktördür çünkü yarışmalara katılanlar ve haftada birkaç kez yüzenlerde bu problemin görülmesi de sıklaşmaktadır. Zaman zaman yüzen kişilerdeki risk, göz ardı edilebilir düzeydedir.

Yüzdükten sonra dişlerin acımasını önlemek için yüzerken ağzı mümkün olduğunda kapalı tutmak önerilebilir. Havuzdaki klor seviyelerini kontrol edebilir ve yetkililere bu konuda danışabilirsiniz. Havuzdaki ağır klor kokusu da bu konuda fikir verebilir. Çok sık yüzüyorsanız başka önlemler de alabilir dişçinizden dişlerinize koruyucu florür kaplama yapmasını isteyebilirsiniz.

Dr. Dt. Ali Osman Emiroğlu

diş etim çekildi v dişlerim çok küçüldü v beni dişi olmayan yaşlı gibi görünüyorum n yapmalıyım. ... devamı