Egzersiz Yapmak

Egzersiz Yapmak

Hamile kalma öncesindeki süreçte normal aktivitelerin bir parçası olarak hem erkek hem de kadının egzersiz yapması teşvik edilmelidir. Bununla birlikte kadının aşırı ve ağır egzersiz yapması, yumurtlama döngüsünün bozulmasına neden olabilir ve kadının periyotlarını bozabilir. Normal egzersiz, düşük yapmayla ilişkilendirilmemektedir. Ancak hamilelik sırasında tüplü dalma, yüksek darbeli sporlar gibi bazı egzersiz tiplerinden kaçınılmalıdır. Erkeklerde de aşırı egzersiz, sperm sayısında azalmaya neden olabilir. 

Kilo ve Doğurganlık

Kilo ve Doğurganlık

Bebek sahibi olmaya çalışan bir kadın için sağlıklı beslenme çok önemlidir. Aşırı kilolu olmak (obezite) bir sağlık sorunudur. Aşırı kilosu olan ve hamile kalmayı planlayan bir kadına, hamile kalma öncesi kilo vermesi tavsiye edilir. Fazla kilolu olmak, kadının doğurganlığını etkileyebilir ve hamilelik sırasında başka sorunlara neden olabilir.    

Yemek yemeyerek (anoreksiya) veya yediklerini kusarak (bulimia) kilo kaybetmek kadının adet döngüsünü (menstrüel döngü) bozar ve buna bağlı olarak hamile kalma şansını azaltır.

Yaş ve Doğurganlık

Yaş ve Doğurganlık

Bir kadının doğurganlığının en yüksek olduğu dönem 20’li yaşlarının başıdır. Kadının 35’inden sonra, (özellikle de 40’ından sonra) hamile kalma ihtimali azalır. Erkek de yaşlandıkça testosteron hormonu düzeyi düşer ve meni miktarıyla sperm yoğunluğu değişir.

30 yaşından küçük, düzenli seks yapan ve korunmayan ya da doğum kontrol hapı kullanmayan sağlıklı çiftlerin hamile kalma ihtimalleri her ay yüzde 25 ila 30’dur.

 

Dyt. Sanem APA

15 yaşındayım boyum 1.64 kilom 60 sizce kilom normal mi? bacaklardaki selülit çıkması doğal mı , doktora gitmelimiyim, nasıl kurtulabilirim?... devamı