Hemen her çocuk ömrünün bir evresinde yataktan kalkıp dolaşacaktır. Çoğunlukla da zararsız bir şekilde uykusunu sürdürecektir.
 
Uyurgezerlik, aslında uyku tıbbında parasomnia diye adlandırılan genel bir hastalık grubunun içinde yer alan bir hastalıktır. Aynı grupta gece uykuda yemek yeme sorunu vardır. Gece uykuda değişik davranışlarda bulunma, altına işeme gibi sıkıntılar vardır.
 
Bunlar parasomnia denilen, gündüz uyanıkken yapıldığında çok anormal olmayıp, gece yaşandığında bir sorun oluşturan hastalıklardır.
 
Küçük çocuklarda normaldir
 
Küçük çocuklarda olan sıkıntılar, genellikle özel bir tedaviyi gerektirmez. Daha çok çocuğun ailesinin güven verilmesi ve yatıştırılmasıyla kendiliğinden geçer. Fakat uzun süren bir soruna dönüşürse, kişi kendini yaralamaya eğilimli olursa ya da yataktan kalktığı zaman sağa sola çarparsa o zaman tedavi edilmesi gerekir.

Video: Uyku Apnesi Kimlerde Görülür
 
Uyku sırasında insanın beyni, onların kalkıp dolaşmasını düzenleyen merkezleri devre dışı bırakır. Veya onları belli bir inhibisyon altında tutar. Bu baskı veya bu önlem ortadan kalkınca insanlar yataktan kalkıp yürürler veya konuşurlar ya da altlarına işlerler.
 
Bu durum gelişme süreci içinde olan çocuklarda normal sayılabilir. Ama erişkin bir insanda ortaya çıkmışsa o zaman ya gerçekten stresle, sıkıntıyla, günlük olaylarla ilintilidir. Ya da beyin fonksiyonlarda başlayan başka bir bozukluğun bir öncüsüdür.

Uzm. Dr. Hikmet ALOĞLU

17 yaşında oğlumun uyurgezerlik durumu düzelmiyor ilaç tedavisi aldık fakat düzelmedi kendisine zarar verecek durumda nasıl tedavi olur tedavi başarıl... devamı