Uyku-Diyabet İlişkisi

Uyuyamıyor musunuz? Kan şekerinizi kontrol edin.

Kan şekeriniz yüksek olduğunda böbrekler bu şekerden kurtulmak için idrar üretir. Bu da gece boyunca tuvalete kalkmanıza ve dolayısıyla iyi uyuyamamanıza neden olur.

Diyabet ve uyku sorunları genelde bir arada görülür. Diyabet uykusuzluğa neden olur. Uykusuzluk da devamında diyabet riskini arttırır.

Az Uyku, Yüksek Kan Şekeri

Uzmanlara göre, yüksek kan şekeri, başka bir nedenden dolayı da şeker hastalarında görülen uyku sorunlarında bir uyarı işaretidir. Kendini yorgun hisseden kişiler enerji kazanmak için daha çok yerler. Bu da kan şekerini iyice arttıran şeker ve diğer gıdaların tüketilmesi demektir.

Uzmanlar hastalara gün içinde düzgün beslenmelerini ve böylelikle kan şekerlerini kontrol altına almalarını tavsiye ediyor. Böylelikle gece uykusunun kalitesi de artacaktır. Kan şekerinizi kontrol altına alırsanız, geceleri daha iyi uyur ve uykunuzu almış ve enerjik bir şekilde uyanırsınız.

Uyku Eksikliği ve Diyabet Arasındaki İlişki

Uykusuzluğun diyabet öncesi aşamayı başlatabileceğine dair bulgular vardır.

Uzmanlara göre vücudun uykusuzluğa verdiği tepki, insülin direncine (diyabetin bir belirtisi) benzeyebilir. İnsülinin görevi, vücudun glikozu enerji için kullanmasına yardımcı olmaktır. İnsülin direnci durumunda, hücreler hormonu etkili bir şekilde kullanamaz ve bu da yüksek kan şekerine neden olur.

Diyabet, vücudun yeterli derecede insülin üretemediği ya da hücrelerin insülini etkili bir şekilde kullanamadığı zaman meydana gelir. İnsülin görevini yerine getiremediğinde yüksek kan şekeri seviyesi artarak gözlere, böbreklere, sinirlere ya da kalbe zarar verir.

Uyku Eksikliği ve Vücut Ağırlığı Arasındaki İlişki

Yapılan araştırmalar, uykusunu alamayan kişilerin uykularını alanlara göre daha kilolu olduğunu gösteriyor.  Aşırı kilo ya da obezite diyabet oluşumunda önemli bir risk faktörüdür.

Ayrıca diyabet ve uyku apnesi (uyurken yüksek sesle horlama ve nefes alıp vermede duraklamalarla kendini belli eden bir uyku bozukluğu) arasında da bir ilişki bulunmaktadır. Bunun sebebi de büyük ihtimalle aşırı kilodur. Aşırı kilo, üst solunum yolunda yağ kitlesi oluşumuna neden olduğundan, nefes alıp vermede sıkıntı yaşanır. Aşırı kilo ya da obezite hem diyabetin hem de uyku apnesinin oluşumunda önemli bir risk faktörüdür.

Aşırı kilolu bir diyabet hastasıysanız ve geceleri horluyorsanız, doktorunuza görünmeniz faydalı olacaktır. Böyle bir durumda uyku araştırmasına ihtiyacınız olabilir.

Uyku apnesi kişiyi iyi bir gece uykusundan mahrum edebilir. Bu durum da mevcut diyabeti ya da diyabetin oluşum riskini arttırır. Uyku araştırmalarında, uyku apnesi gibi bir uyku sorununuz olup olmadığını belirlemek için uyku sırasında takip edilirsiniz.

Uyku apnesinin tedavisi için birçok etkili yöntem vardır. Hafif seyreden vakalarda kilo vermek gibi yaşam tarzında yapılan değişiklikler, daha ağır vakalarda ise tıkanan hava yolunu açmak için kullanılan cihazlar bu tedavi yöntemlerinden birkaçıdır.

Aldığınız Uyku Yediğiniz Gıdalar Kadar Önemlidir

Şeker hastalarının genelde uykularına dikkat etmesi gerekir. Sonuçta dengelerini bozan her bir şey, kendilerini bitkin ve yorgun hissetmelerine neden olur. Kendilerini ne kadar yorgun hissederlerse motor da o kadar çok çalışıyor demektir ve dolayısıyla insülin eksikliği oluşma olasılığı da daha yüksektir.

Şeker hastalarında yeterli uyku almak diyet kadar önemlidir.

Ne Kadar Uykuya İhtiyacınız Olduğunu Belirleyin

Ne kadar uykuya ihtiyacınız olduğunu belirlemenin herhangi bir formülü yoktur. Bu tamamen size bağlıdır.

Ortalama 7.5 saatlik bir gece uykusu yeterli olacaktır, ancak uyku ihtiyacı genetik olarak belirlendiğinden kişiden kişiye değişir. İhtiyaç duyulan uyku süresi 4 saatten 10 ya da 11 saate kadar çıkabilir.

Uykunuzu yeterli derecede aldığınızdan nasıl emin olursunuz? Bunun cevabı basittir: Uyanmak için saat kuruyorsanız uykunuzu almıyorsunuz demektir. Çünkü uykunuzu alsaydınız beyniniz saat çalmadan zaten uyanmış olurdu.

Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ

Hocam bel fitigi var bende ayrıca algolajide tedavi oldum ama maalesef yeterli olmadı daha sonra ağrılar tekrar nüksetti birde aya üzerimde diyabetten... devamı