Nefes alıp verme dönemlerinin sonundaki nefes durmasının, ciddi bir gürültülü sesle sona ermesi ve hastanın nefes almasıdır. 

Bu durumdan dolayı hasta geceleri nefes alıp verirken aşırı bir efor harcar. Bu efor nedeniyle, özellikle solunum kaslarının olduğu bölgelerde, yani göğüste, başta, boyunda ve ensede aşırı bir terleme olur. Hasta yatağı, yastığı ıslanmış olarak kalkar. 

Harcanan bu efor sonucunda belli hormonların salgılanmasına bağlı olarak, hastalar geceleri sık sık idrara çıkma ihtiyacı duyarlar. Gecede 2-3 kez bazen de 4-5 kez idrara çıkma istediği ve bol miktarda idrar yapma, en endişe verici belirtilerden biridir. 

Geceleri nefes alamayarak uyanma, yine geceleyin konuşma, aşırı hareket etme, hatta bazen yataktan düşmeye kadar varabilecek düzeyde bir hareketlilik, sabah uyandığında başında bir ağırlık hissi, bazen bir baş ağrısı, yine sabahları ağız kuruluğu hastalığın gece belirtileridir.

Op. Dr. Aytuğ ALTUNDAĞ

merhaba yaklaşık 2 yıl önce sabahları uykusuz uyanmak gün içinde aşırı yorgunluk ve uyku esnasında aşırı horlama nedeni ile uyku labaratuvarına gittim... devamı