Ülseratif Kolit İçin Vitaminler ve Destekler

İltihabi bağırsak hastalığının bir türü olan ülseratif kolit hastalığınız varsa iyi beslenebilmenizi sağlamak için vitaminlere ve desteklere ihtiyacınız olabilir. Bunlar, sağlıklı ve iyi dengelenmiş bir beslenmeye ilavedir. Eğer ülseratif kolitiniz varsa, işte ihtiyacınız olabilecek desteklerin bir değerlendirmesi.

Unutmayın ki, besin maddelerinin en iyi kaynağı yediğiniz gıdalardır ve gerçek eksiklikler kişiden kişiye değişir. Yani, destekleri almadan önce, doktorunuzla beslenme durumunuzu doktorunuzla konuşun.

Ülseratif Kolit Hastalığında Beslenme Bozukluğu

Ülseratif kolitte besin yetersizliğinin en önemli risk faktörlerinden birisi gıda alımının azalmasıdır. Ülseratif kolit alevlendiğinde kalın bağırsakta, diğer adıyla kolonda iltihap vardır ve sindirim sistemiyle rektumda küçük yaralar oluşur. Bu da inatçı, kramplı karın ağrılarına neden olur. Ayrıca ağır ishale ya da dönüşümlü olarak çok katı dışkı oluşumuna veya uzun dönemli kabızlığa neden olur.

Beslenme düzeni ülseratif kolite neden olmaz. Ama bazı yiyecekler belirtileri kötüleştirebilir. Böylece iltihap alevlenmesine eşlik eden iştah kaybına ilaveten, bazı kişiler belirtilerini azaltmak amacıyla ya da belirtilerin kötüleşeceği korkusuyla yeme miktarlarını bilinçli olarak düşürürler.  

Aynı zamanda da vücudun, iyileşme sürecine yardım edecek ek kaloriye, proteine, vitaminlere ve minerallere ihtiyacı vardır. Ayrıca, iltihaplanma ve ishal, normalde kalın bağırsakta bulunan su ve minerallerin tekrar emilmesine müdahale eder ve eğer kaybedilen sıvı yerine konulmazsa, vücudun susuz kalma riski vardır.

Son olarak, ülseratif koliti tedavi etmek için kullanılan birçok ilaç, vücudun ihtiyacı olan mineralleri emmesine ve bunlarla idare etmesine müdahale eder. Örneğin, kortikosteroidler, vücudun kalsiyumunu boşaltabilir. Sulfasalazin içeren ilaçlar, önemli bir B vitamini olan folik asit (folat) seviyesini azaltır.

Ülseratif Kolit İçin Besin Takviyeleri

Ülseratif kolit, ihtiyacınız olan tüm besin maddelerini yediklerinizden alabilmenize müdahale ederken, iyi dengelenmiş bir beslenme, besin yetersizliğine karşı ilk önemli korumadır. Çeşitli besin gruplarından yiyecekler yemeniz ve yeterli protein ve kaloriyi aldığınızdan emin olmanız gerekir. Besin ihtiyacınızı karşılayacak bir yeme planı çıkarmak, bir diyetisyenle birlikte yapılırsa daha etkili olacaktır.

Ama iyi hazırlanmış bir yeme planıyla bile, hala aşağıdaki desteklerden bazılarına ihtiyacınız olabilir:

Vitamin D: Vücudunuzun kemiklerinizi güçlü tutabilmek için D vitaminine ihtiyacı vardır. D vitamini ayrıca, bağışıklık sisteminizin işleyişinde de rol oynar. D vitamini seviyesi düşüklüğü genel yetişkin nüfus arasında yaygındır.

Eğer ülseratif kolitiniz varsa, özellikle de steroid kullanıyorsanız, osteoporoz risklerinin yanı sıra D vitamini eksikliğiniz olması riski yüksektir.  Bu risk, ülseratif koliti olan birçok insanın, D vitamininden zengin olan süt ve süt ürünleri tüketimlerini, ishali azaltmaya yardım etmek amacıyla azaltmalarıyla birleşir.  

Doktorunuza vitamin D desteği kullanmanız gerekip gerekmediğini sorun. Uzmanların, vitamin D destekleri konusundaki tavsiyeleri değişiktir, bu nedenle sizin için en iyi seçenek için doktorunuzla konuşun.

Kalsiyum: Kalsiyum, vücudunuzun kemik yapımında kullandığı bir mineraldir. Vücudunuz onu çok daha başka şekillerde de kullanır. Örneğin, kaslarınızın kasılması ve sinir sistemi boyunca mesajların gönderilmesinde de kullanır. Eğer sisteminizde yeterli kalsiyum yoksa vücut onu kemiklerden alır, bu da onların kırılgan olmasına ve osteoporoz meydana gelmesine yol açar.   

Süt ürünlerinden kaçınmak, değişik ilaçların kalsiyum üzerindeki etkisiyle birlikte, ülseratif kolitte kalsiyum eksikliği gelişmesi ihtimalini güçlendirir. Eğer doktorunuz kalsiyum destekleri almanızı tavsiye ederse muhtemelen günde 1000 ila 1200 miligram kalsiyuma ihtiyacınız olacaktır.

Demir: Ülseratif koliti olan kişiler, bağırsaktaki yaraların kanaması yoluyla demir kaybedebilirler. Yeterli demir almamak anemiye (kansızlık) neden olur. Demirin olmaması demek, vücudunuzun yeterli oksijeni taşıyacak yeterli ve sağlıklı kırmızı kan hücresi yapamaması demektir. Anemi durumunda kendinizi çok yorgun, hızlı ya da düzensiz kalp atışlarınız olduğunu, baş dönmesi, düşünme zorluğu ve diğer belirtileri hissedebilirsiniz. Doktorunuz bir kan testiyle, demir eksikliğiniz olup olmadığını söyleyebilir. Eğer varsa, doktor muhtemelen demir desteği almanızı tavsiye edecektir.

Folat, yani folik asit: Folik asit bir B vitaminidir ve yeni hücreler yapabilmek için vücudunuzun folik aside ihtiyacı vardır. Kadınlarda ayrıca, bebeğin omurilik ya da beyninde oluşabilecek doğum kusurlarıyla doğmasına karşı da koruyucudur. Folik asit, ülseratif kolit hastalarında yüksek oranda görülen kolon kanseri riskini de azaltabilir.

Ülseratif kolit hastaları, folik asidin temel kaynağı olan koyu yapraklı sebzeler gibi, belli gıdaları tolare etmekte zorlanırlar. Zaten genelde bu tür sebzelerde zaten az miktarda folik asit vardır. Bu miktarlar bazı ilaçların etkisiyle daha da azalabilir. Doktorunuza folik asit destekleri alıp almamanız konusunu sorun.

Ülseratif Kolit İçin Üzerinde Çalışılmakta Olan Destekler

Ülseratif koliti olan kişilerde olası faydaları için birçok beslenme desteği üzerinde çalışılıyor. Balık yağında bulunan omega-3 yağ asitleri, en az bir çalışmada ülseratif kolit oluşumunu engelledi ve belirtilerini azalttı. Bununla birlikte diğer çalışmalar, aynı sonuçları elde etmedi.  

Probiyotikler sağlığınız için faydalı olabilen “iyi” bakteriler, diğer bir deyişle mikroorganizmalardır. Birçok çalışmada bunların, ülseratif kolit belirtilerini düşürdükleri görülmüştür. Laktobasillus, yani yoğurt gibi probiyotiklerin sindirim sisteminin içinde yaşayan iyi bakterilerin dengesinin tekrar eski haline gelmesine katkıda bulundukları sanılıyor.

Az sayıda çalışma, oral jel olarak alındığında aloe veranın tedavi edici etkisi bulunduğunu bildirmiştir. Aloe veranın faydalarını tanımlamak ve doğrulamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Diğer desteklerin de, ülseratif koliti kontrol etmek için etkili bir şekilde kullanılıp kullanılmayacaklarını görmek için çalışılıyor. Doktorunuz, çalışmalar hakkında daha fazla bilgi edinmenize yardım edebilir.

 

Prof. Dr. Kaan AYDOS

Sayın Prof.Dr.Kaan Aydos:Bizim de 7 yıldır çocuğumuz olmuyor.2 kere tüp bebek başarısızlığı var.Benim spermlerin grade 4 kalitesinde olduğu ve bu yüzd... devamı