Midenin aşırı salgılanan mide asidi ve sindirim sıvıları tarafından zarar görmesi ve zarar gören bölgelerde doku kaybının oluşmasına ülser adı verilir. Doku kaybı olan bölgelerde zamanla mide asidinin etkisiyle yaralar medyana gelir. Ülseri tetikleyen faktörler arasında çoğunlukla ‘’helicobacter pylori’’ adlı bir mikrop, uzun süreli ilaç kullanımları, kalıtımsal, stresli yaşam, düzensiz beslenme, kortizonlu ilaçlar, alkol, sigara, kahve ve çevre kirliliği görülmektedir. Peki, ülserin belirtileri nelerdir biliyor musunuz?

İştahsızlık
Mide ülseri olan hastalarda yemek sonrası yaşanan ağrı ve yanma nedeniyle iştahsızlık görülür.

Şişkinlik
Mide asidi ve sindirim sıvılarındaki dengesizlik nedeniyle sindirim sorunları ortaya çıkar ve ülser hastaları küçük porsiyonlarda yemek yeseler bile midelerinde şişkinlik hissinden dolayı şikayet ederler.

Geğirme
Ülser hastalarının genel şikâyetleri arasında geğirme de yer almaktadır. Yemeklerden sonra sindirim sorunları yaşayan ülser hastaları sık sık geğirirler.

Bulantı
Mide asidi ve sindirim sıvılarının mideye zarar vermesi ve zarar verdiği bölgelerde oluşan doku kayıpları düzenli çalışan sindirim sistemini bozar ve hastalarda mide bulantıları ve kusma gibi şikayetler ortaya çıkar.

Kanama
Ülser hastalarında koyu renkli kan kusma veya dışkının siyah olması gibi durumlar gözlemlenmektedir.

Mide Delinmesi
Midedeki ülserin derinliğinin artması ve mide-duedenum katmanlarına inerek delinmesidir. Mide asit-pepsin içeriğinin karın boşluğuna geçmesi sonucu aniden ve şiddetli bir ağrı oluşur. Bunun sonucunda karın bölgesi sertleşir, kıpırdama ve yürüme ağrı nedeniyle zorlaşır. 

Op. Dr. Sinan GÖKER

Hocam merhaba; annem yaklaşık 2 ay önce katarakt ameliyatı oldu.İki gözünde de sarı nokta hastalığı vardı,göz içi iğne de yapıldı kendisine.Dünya göz ... devamı