Ağız bölgesinde iltihap veya ateşli irin olarak da bilinen uçuklar, genital iltihaptan sorumlu uçuktan farklı olarak, kişiye 1. tip herpetik lezyon virüsü (HSV-1) bulaşmasının neden olduğu küçük, içi sıvı dolu yaralardır. Genital iltihaplara daha çok, 2. tip herpetik lezyon virüsü (HSV-2) neden olur. Uçuklar, acıtabilir ve kaşınabilir. Ayrıca hiç de hoş görünmeyen şekilde, genel ağızda veya burunda ortaya çıkar.

Vücudunuza bir kez uçuk virüsü bulaştığı zaman uçukların ortaya çıkmasını önlemek için yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur. Araştırmacılar stresin ve hastalanmanın, bilhassa gribin ve nezlenin uçukların ortaya çıkması olasılığını artırdığına inanırken uçukların ortaya çıkmasına neyin yol açtığına dair halen kesin yanıtları yoktur. Üstelik belli bir olay hayatınızda bir kez uçuk oluşumunu tetikleyebilirken aynı olay başka bir zaman tetiklemeyebilir.

Yine de HSV-1 virüsü bulaşan bireyler, sağlıklı bir yaşam şekli ve uygun bir beslenmeyle koruyucu önlemler alabilirler. Yeterli miktarda uyumak ve rahatlama teknikleri kullanmak gibi stresi azaltacak adımlar atanlarda uçuk oluşumu olasılığı daha azdır. Ayrıca oluşumlar, bazen sızlama gibi erken dönem işaretleri fark edildiği zaman önlenebilir, lokal merhemler veya ilaç tedavileri hemen kullanılabilir.

Maalesef virüs bir kez bulaştığında uçuk için mutlak bir çare yoktur. Daha ziyade uçuk oluşumları kişinin hayatının geri kalanı boyunca gelir ve gider. Uçuk oluşumlarının sürdüğü zamanın uzunluğunu kısaltmaya yardım edecek ilaç tedavileri varken uçuk oluşumlarını tamamen önleyecek hiçbir ilaç tedavisi yoktur. Üstelik uçukları tedavi edecek veya kişiyi uçuğun bulaşmasından koruyacak hiçbir ilaç tedavisi veya aşı da yoktur. Bu nedenle uçuktan korunmak için en iyi önlem, en başta ona yakalanmaktan kaçınmaktır.

Uçuklar, yüksek oranda bulaşıcıdır, bu da başkalarından virüs kapmayı kolay hale getirir. Ama uçuğa yakalanmayı önlemek için herhangi bir viral enfeksiyona yakalanmaktan kaçınmak üzere aldığınız önlemlerin aynını takip etmelisiniz. Uçuklu birinin yanındayken ellerinizi yıkadığınızdan ve yüzünüze dokunmaktan sakındığının. Aynı zamanda uçuklu birisiyle mutfak eşyalarını, havluları ve bardakları paylaşmaktan da sakının. Bunlardan sakınmak her zaman en iyisidir, çünkü uçuk virüsü olan bir kişi, bariz şekilde uçuk oluşumu göstermese bile bulaşıcı olabilir.  

Uçuklu birisiyle bir ilişki içindeyseniz, uçuğun ortaya çıktığı sırada onunla öpüşmekten kaçının. Romantikleşmeden önce uçukların tamamen iyileşmesini bekleyin. Öbür türlü, virüse yakalanma olasılığınız artar ve birbirinize sürekli olarak virüs geçirip durursunuz.

 

Op. Dr. Aytuğ ALTUNDAĞ

Boğazımda ve dudak kenarlarında uçuk denilen intihap oluyor bunun sebebi ve çözüm yolu nedir .... devamı