Tiroit bezinin ürettiği tiroit hormonları metabolizmanın nasıl işleyeceğine karar verir ve birçok organın fonksiyonunu düzenler. Tiroit bezi bu hormonları eksik veya fazla ürettiğinde, çok çalışıp büyüdüğünde çeşitli problemler olur. Hipertiroit, hipotiroit, guatr, nodüller, tiroit iltihabı ve tiroit kanseri bu problemlerdendir.

Tiroidin bitkisel tedavisinde ne yenildiği önemlidir. Daha az guatrojenik gıdalar (lahana, brokoli, karnabahar, turp gibi) tüketmek, glutensiz gıdalar yemek, çiğ gıdalar yemek, boğaz bölgesinde parfüm kullanmamak, organik gıdalar yemek tavsiye edilir.

İyot tiroit hormonlarının üretimine katılan maddelerdendir ve tüketimi önerilir. Organik yumurta, et, balık, diğer deniz ürünleri, maydanoz, patates, himalaya tuzu iyot açısından zengindir. Tirozin vücudun tiroit hormonu üretmesi için gerekli bir amino asittir. Avokado, badem, muz, kabak çekirdeği ve mercimek tirozin açısından zengindir.

Bir tür deniz yosunu olan bladderwrack tiroidin bitkisel tedavisinde kullanılır. İyot içeriği zengindir. Geleneksel olarak kilo kaybı ve hipotiroid için kullanılmıştır. Ayrıca potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir, çinko minerallerini içerir. Bladderwrack yosununun tiroit bezini uyararak metabolizmayı yükselttiği düşünülür.

Yemeklerde kullanılan çoğu yağ tiroit üzerinde olumsuz etkiye sahiptir. Doymamış yağlar dokuların tiroit hormonlarına verdiği cevabı dizginler. Hindistan cevizi yağının faydası da benzer fonksiyonlarda görülür. Tiroit hormonları vücuttaki metabolik aktiviteden sorumludur. Hindistan cevizi yağı da metabolizmayı destekler. İkisinin birleşmesi en uygun metabolizma hızını elde etmeyi sağlar. Hindistan cevizi tiroidin daha iyi etkinlik göstermesini ve daha uzun süre sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlar. 

Doç. Dr. Sinan ÇAĞLAYAN

merhaba hocam tiroidim ağır çalışıyor halsizliğim devam ediyor nedendir... devamı