İnsan vücudundaki herhangi bir organın, belli bir süre kan akımından mahrum kalması, yani kanla beslenememesi sonucunda çürümesi ve ölmesi kaçınılmaz hale gelir.
Testis dönmesinde de en büyük risk budur. Testis dönmesi meydana geldiği zaman, tercihen oluştuğundan sonraki 6 saat içinde tedavi edilmezse, yumurtada önce beslenme bozukluğundan dolayı canlılık azalması, giderek de, kangren denilen bir tür doku ve hücre ölümü gerçekleşir.
Erken müdahale gerekir
İlk 24 saat içinde müdahale edilmemesi halinde, artık o testise kaybedilmiş gözüyle bakılır. Çünkü durumu tekrar eski haline çevirip testisi besleme olanağı kalmadığı için, yapılacak müdahale yumurtanın, testisin vücuttan çıkarılıp atılmasıdır.
Yumurta dönmesi, yani testis torsiyonu zamanında ve enerjik bir şekilde tedavi edilmezse, ister geç bir dönemde geri döndürülme yapılsın, isterse yumurta çıkarılmış olsun, uzun vadede kısırlıkla sonuçlanma potansiyeli yüksektir.
Yapılan çalışmalarda, testis dönmesi ilk 24 saat içinde tedavi edilmemişse, olguların en az yarısında, ilerleyen dönemde çocuk sahibi olamama yani infeltilite oluştuğu görülmüştür.

Prof. Dr. Kaan AYDOS

Hocam iyi akşamlar size sorum olacak yardımcı olursanız çok sevinirim 1 senedir bebek istiyoruz olmuyor 2 kez sperm tahlili yaptrdm ilkinde çok az spe... devamı