Nedir

Sonoma Diyeti Nedir?

Sonoma Diyeti. Bu isimle gözünüzün önüne kırmızı bir şarapla nefis somon dilimleri geliyor mu?

Cevabınız evet ise Doktor Connie Guttersen emeline ulaşmış demektir. Sonoma Diyeti kitabının yazarı diyetinin herkes için sağlıkla keyfin buluştuğu, her yemeğin ‘eziyet yerine kutlamaya’ dönüştüğü bir diyet olmasını umut ediyor.

Sonsuza dek fazla kilolardan kurtulmanın sırrı, diyor diyetisyen ve diyet uzmanı Guttersen, sevdiğiniz yemeklerden kendinizi mahrum etmek değil, doğru yiyecekleri doğru miktarlarda yemektir.

Bu diyetin en kısıtlayıcı olan dönemi bile (10 günlük giriş dönemi) size tam tahıllı besinler ve yulaf ezmeleri, yumurta, az yağlı süt ürünleri ve fındık fıstık öneriyor. Bu giriş döneminden sonra şarap ve ara sıra şekerleme dâhil olmak üzere hemen hemen her şey serbest.

Hemen hemen. Başlangıçta kısıtlı önerilen ve sonrasında kısıtlamanın olabildiğince sürdürülmesi istenenler doymuş yağlar, beyaz un ve yiyeceklere eklenen şekerler. Yani eğer hazır yemeklerden vazgeçmeye hazır değilseniz, bu diyete de hazır değilsiniz demektir.

Sonoma Diyeti meyve sebze, şarap ve sağlıklı besinlerden hoşlanan kişiler için ideal.

Diyet aynı zamanda belirli bir plan dâhilinde hareket etmeye yatkın, yemek pişirmeyi seven ve vakti olan, şeker ve doymuş yağ deposuna dönüşmek istemeyen herkese uygun, diyor diyet uzmanı ve diyetisyen olan Amerikan Diyet Birliği sözcüsü ve So What can I Eat adlı kitabın yazarı Elisa Zied. 

 

Neler Yiyebilirsiniz

Sonoma Diyetinde Neler Yiyebilirsiniz?

Sonoma Diyeti ‘cömert miktarlarda nefis ve doyurucu’ yiyeceklerden oluşan bir diyet, diyor ‘Akdenizli dostlarımızdan edindiğimiz bir dolu nefis tarifler’ sebebiyle diyetin işe yaradığını onaylayan Guttersen.

Akdeniz sofralarında olduğu gibi Sonoma Diyeti’nde de sebzeler, meyveler, tam tahıllılar, balık ve fındık fıstık var. Ancak Guttersen Diyeti’nin güç yiyecekleri olarak on yiyeceği özellikle sayıyor:

 

  • Badem
  • Dolmalık biber
  • Mavi yemiş
  • Brokoli
  • Saf zeytinyağı
  • Üzüm
  • Ispanak
  • Çilek
  • Domates
  • Tam tahıllılar

Guttersen bademi kalbe faydalı yağlar, dolmalık biberi de güçlü içeriğine rağmen kalori açısından düşük olması sebebiyle övüyor. Mavi yemişlerde ‘şaşırtıcı miktarda’ kalbi güçlendiren antioksidanlar, brokolide de karsinojenik toksinleri vücuttan attıran ‘sonsuz’ miktarda C Vitamini, kalsiyum ve sağlık var.

Üzüm Sonoma Diyetinde içindeki bitkisel besinler ve ‘Sonoma’nın sağlıklı yaşam biçimi’ olması sebebiyle çok önemli. Üzümün şarap biçiminde veya meyve olarak tüketilmesi çok faydalı.

Saf zeytinyağı, hem kötü LDL kolesterolü düşürme hem de antioksidan özelliğiyle öne çıkarken; ıspanak demir, K Vitamini, kalsiyum ve antioksidanlar içermesine rağmen kalori açısından çok düşük olması sebebiyle diyetin önemli parçalarından biri.

Sonoma Diyeti tatlı krizlerini sağlıklı, işlenmemiş ürünlerle bastırabiliyor; çileğin diyetteki işlevi de işte bu. Çilek hem besin açısından zengin hem de tatlı. Hem besin açısından oldukça zengin hem de kansere karşı koruyan domates ise ‘mutfağın gururu.’

Son olarak lifli tam tahıllılar için ‘başarıya giden sır’ diyor Guttensen; bu yiyeceklerin metabolizmayı çalıştırdığını ve kansere karşı koruduğunu hatırlatarak. Tam tahıllı yiyecekleri şöyle sıralıyor: Tam tahıllı ekmek, yulaf, patlamış mısır, yulaf ezmesi, kahverengi ve beyaz pirinç.

Nasıl İşe Yarıyor

Sonoma Diyeti Nasıl İşe Yarıyor?

South Beach ve Atkins Diyeti gibi Sonoma Diyeti’nde de bir giriş bölümü var.

Birinci dalga olarak adlandırılan ilk on günlük bölüm sizi şekerden ve işlenmiş yiyeceklerden uzaklaştırıyor, size porsiyonlarınızı kontrol altında tutmayı ve dengeli yemek yemeyi öğretiyor.

‘Bebek adımları maalesef işe yaramıyor,’ diyor Guttersen. Bu sebeple ilk hafta mutfağınızdan işlenmiş yiyecekleri ve hidroneje yağları çıkartma haftası. Beyaz pirince, kızarmış patatese, tereyağına, konsantre meyve sularına, salam ve sucuğa güle güle!

İçlerindeki doğal şeker sebebiyle şarap, meyve ve sebzelerin bir kısmı da ilk on günde yasak. Vücudunuzun ayarını tutturabilmek için.

Birinci dalgada yenebilen yiyecekler epey fazla; yağsız dana eti, yumurta, asparagus, patlıcan, az yağlı beyaz peynir, pirinç makarnası, zeytinyağı, badem, ceviz ve sınırsız baharat.

Devamlılık sağlamak ve kişiyi diyet planından saptırmamak için kitapta bu dönem için iki düzine yemek tarifi verilmiş; aralarında ızgara karides, mantarlı omlet, biftek ve otlu peynir de var.

İkinci dalga; 1. dalgadaki yiyeceklerin aynısına izin veriyor. Bu bölüm Guttersen’ın hedeflediğiniz kiloya gelene dek devam etmenizi istediği bölüm. İkinci dalgada; iki düzine daha meyveye, bir dizi sebzeye, tatlandırıcıyla yapılmış tatlılara ve günde iki kadehe kadar şaraba izin var.

Hedeflediğiniz kiloya indiğiniz gün üçüncü dalga başlıyor. Bu dönem Sonoma Diyeti’ni ‘bu gezegende mutlu var olma’ sürecine dönüştürme dönemi diyor, Guttersen.

Yazar bu dönemde egzotik meyveler ve sebzeler denemenizi, şekerlemelerden olabildiğince az tat almanızı, ‘sadece ara sıra’ kendinizi ödüllendirmenizi, jimnastik yapmaktan zevk almanızı, hidrojene yağları ve işlenmiş besinleri hayatınıza sokmamanızı öğütlüyor.

Jimnastik demişken, bu kitapta jimnastiğe yer yok mu? Var elbette ama kitabın odak noktası bu değil diyor.

Diyetin açıklanması, her bir dalga için verilen düzinelerce yemek tarifi, cevaplandırılan sorular, dozu iyi ayarlanmış teşvikler arasında jimnastik ve hareket etmekle ilgili öğütler kitapta dağınık olarak ve en fazla iki sayfa yer alıyor.

Ivır zıvır yemeyi iyice azaltmanıza rağmen sıkı bir egzersiz de yapmak istiyorsanız bu diyet size çok uygun değil.

Uzmanlar Ne Diyor

Sonoma Diyeti Hakkında Uzmanlar Neler Diyor?

WebMD sağlık profesyonelleri Elisa Zied ve Doktor Roger Clemens’le Sonoma Diyeti hakkında görüştü. İkisi de diyetle ilgili hoş şeyler söylediler ama bir iki çekinceleri vardı.

Diyetin uygulanması güç binlerce diyetten biri olmasından korkan Zied, Sonoma Diyeti’ni görünce şaşırdı.

“Kitabın kayıtlı bir diyetisyen tarafından yazılmış olması beni çok heyecanlandırdı. Bu hep iyiye işarettir,” dedi Zieg. Ayrıca kitabın yiyeceklerden zevk almayı vurgulamasına da sevindiğini söyledi.

Yiyecek Teknolojisi Uzmanları Enstitüsü’nün yiyecek bilimi sözcüsü Clemens de iyi noktalara odaklanıp, “Yazar Connie Guttersen insanlara eğlenceli bir biçimde kendilerini kontrol altına almaları için yaratıcı ve ilginç çözümler öneriyor,” dedi.

Her iki uzman da Gutterson’ın porsiyon denetimine değindiler. Zied Diyeti uygulanabilir buldu ama birinci dalgayla ilgili çekinceleri olduğunu belirtti.

“İlk dalga en katı, en düşük kalorili bölüm,” dedi Zied ama işlenmiş yiyeceklerle şekeri evden yok etmenin tüm ev halkı aynı diyeti yapmıyorsa ne kadar uygulanabilir olduğu konusunda emin değildi.

“Fazla basite alınmış,” dedi Zied. “Benim dolabımda kurabiye bulabilirsiniz ama evde her şeyden karar miktarda yenecek kuralı vardır.”

İki uzman da ilk aşamayı harfi harfine tamamladığında kişinin epey kilo vereceği konusunda hemfikir; muhtemelen 2, 5 ya da en fazla on gün içinde ki bunun yeni bir kilo verme programında kişi için önemli bir moral kaynağı olacağını düşünüyorlar.

Ancak Zied, Sonoma Diyeti’nin ikinci dalgasının kişiyi daha kalıcı bir kilo kaybı için yüreklendirdiğini söylüyor.

“Ben derim ki, diyete direkt ikinci aşamadan başlayın. Size asıl sağlıklı kilo verdirecek bölüm ikinci bölüm.”

Düşünceler

Peki Ya Yiyecekler?

Clement, kitap keşke egzersize daha fazla önem verseydi, diyor, çünkü egzersiz kilo kaybında önemli bir unsur.

”Guttersen, kendi diyeti gibi sevimli bir egzersiz programı çıkartabilecek bir ekiple çalışıp kitaba uygun bir bölüm ekleseydi iyi olurdu.”

Sonuç olarak Guttersen’in diyeti olumlu görünüyor. Kararında alkol kullanmak, bol bol meyve sebze yemek, işlenmiş yiyecekleri en aza indirmek ve porsiyonları küçük tutmak tıbben onaylanan bütün diyetlerin ortak noktaları. Yani bu diyet Zied’den tam not aldı.

“Enerjisi yoğun yiyeceklerin porsiyonunu küçültmek, daha fazla egzersiz yapmak, basit farklılıklar yaratmak uzun vadede büyük farklılıklara yol açacaktır,” diyor Zied.

Dyt. SAMET YAĞLI

merhaba samet bey,ben 22 yaşındaym ve 10 kilo fazlam var defalarca diyete başladım ama fazla dayanamadım ve bıraktım,diyet yaptığım günlerde devamlı b... devamı