Bu grip mevsiminde siz de gribe yakalanma riski taşıyor musunuz? Ya aile bireyleriniz ve iş arkadaşlarınız? Onlar da grip riski taşıyorlar mı?

Gribe Yakalanma Olasılığını Ne Arttırır?

Medyanın grip mevsimiyle ilgili uyarılarıyla birlikte siz de ne gibi şeylerin gribe yakalanma riskinizi arttırdığını merak ediyor olabilirsiniz. Öncelikle gribe bağışık hale gelmemişseniz hastalığa yakalanma riskiniz daha yüksektir. Gribe engel olmanın bir numaralı yoluysa her yıl grip aşısı olmaktır.

Grip virüsünün özellikleri zamanla değiştiğinden, influenza virüsü aşısı da her yıl değişir. Bu yüzden gribe karşı güncel kalmak, her yıl tercihen de grip sezonun başlamasından önce ekim ve kasım aylarında aşı olmak önemlidir.

Yaşam Tarzım Grip Olma Olasılığımı Artırır mı?

Şayet kötü yaşam tarzı alışkanlıklarınız varsa vücudunuzun bağışıklık sistemi de tehlike altında olabilir. Bu da gribe yakalanma riskinizin daha da büyük olmasına neden olabilir. Aile bireylerinden veya iş arkadaşlarınızdan birisi grip olmuşsa ya da telefon, bilgisayar klavyesi gibi mikroplarla dolu bir yüzeye dokunursanız grip olma riskiniz de artabilir.

Dengeli beslenerek, düzenli egzersiz yaparak ve bolca uyuyup stresi azaltarak sağlıklı kalmak bağışıklık sisteminizi iyileştirir, böylece grip olma riskinizin de azalmasına yardımcı olur.

Ellerin Yıkanması ve Grip

Ellerin sık ve düzgün bir şekilde yıkanması grip riskinin azaltılması için can alıcı bir öneme sahiptir. Ellerinizi gün boyu doğru bir şekilde yıkama konusunda hassas davranın. Aile fertlerine de aynı şeyi yapmayı öğretin. Lavaboya gidip ellerinizi ılık su ve sabunla yıkama imkanınızın bulunmaması olasılığına karşı el temizleyicinizi daima yanınızda bulundurun.

Küçük Çocuğumun Grip Riski Daha mı Yüksektir?

2 yaşından küçük çocuklar, griple ilişkili hastalıkların daha yüksek riski altındadır. Bebekler ve küçük çocuklar büyüme sürecinde bağışıklık sistemleri geliştikçe sürekli olarak virüslerle ve bakterilerle savaşmaktadırlar. Aslında bir çocuğun, bilhassa kreşe devam ediyorsa yıl içersinde altı ila sekiz defa kulak enfeksiyonu, sinüzit, akut bronşit ve krup hastalığıyla birlikte soğuk algınlığına yakalanması normaldir. Çok sık hastalanan veya bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklarda grip ve devamındaki hastalıklara yakalanma riski daha yüksektir.

Küçük Çocuğumu Gripten Nasıl Koruyabilirim?

Küçük çocukları ağızlarına aldıkları şeyleri takip ederek grip mikrobundan korumak önemlidir. Diş çıkarma halkalarını, emzikleri ve ağza aldıkları diğer oyuncakları sık sık sabunla yıkayıp kurutarak temiz tutun. Küçük çocuklar ellerini ve parmaklarını sürekli emdikleri için onları da sık sık su ve sabunla yıkayın. Küçük çocukların diş fırçalarını sık sık değiştirin ve onların diş fırçalarını diğer aile bireylerininkilerden ayrı bir yerde muhafaza edin.

Grip, daha önce mikrobu almış kişiler tarafından yayılır. Mikropların bulunduğu en yaygın yerler gripli kişinin dokunduğu yüzeyler ve bu kişinin halihazırda içinde bulunduğu oda, odanın da bu kişinin orada bulunduğu sırada hapşırdığı alanlarıdır.

Yeni doğan bir bebeğiniz varsa, bebeği kendisinde grip belirtileri olma ihtimali bulunan kişilerden korumak önemlidir. Küçük çocuğunuzu kreşe gönderiyorsanız, gönderdiğiniz kreşin ateşi olan ya da hastalık belirtisi taşıyan çocukların kreşe getirilmesine müsaade edilmeyeceği yönünde bir prensibinin olmasına dikkat edin.

6 aydan küçük bebekler grip aşısı olmayacaklarından, bebeğin gripten korunması için ebeveynlerin, diğer aile bireylerinin ve bakıcıların grip aşısı olması gerekir. Hastalıktan Korunma ve Önleme Merkezleri ebeveynlerin bebeklerini ve aile bireylerini gripten korumak için hasta olan kişilerden mümkün olduğunca uzak tutmalarını tavsiye eder.

Yaşlı Yetişkinlerde Grip Riski Yüksek Midir?

Yaşlılar yüksek grip riski altındadır. Yaşlılar, öksürme ve geğirme refleksleri zayıfladığından, grip virüsünün yanı sıra zatürree riskiyle karşı karşıyadır. Ayrıca yaşlanmayla birlikte bağışıklık sistemleri de gribal hastalıkları engelleyemez, bazen viral veya bakteriyel hastalığın iyileşmesi daha da zor olur.

Yaşlılar gribe yakalandıklarında ilaç alırken tedbirli olma zorundadır çünkü karaciğer ve böbrekleri, aldıkları ilaçları gençlerdeki kadar etkin bir şekilde işleyemez. Bu da ilaç zehirlenmeleri ve hatta ilaç doz aşımına yol açabilir.

Grip Riski Huzurevlerinde Daha Mı Yüksektir?

Huzurevi veya bakımevi gibi insanların toplu halde yaşadığı yerlerde insanların grip olma ihtimalleri artar. Amerikan Tıp Birliği dergisinde yayımlanan bir çalışmada araştırmacılar, bakımevinde kalan sağlıklı kişilerle antibiyotiğe dirençli kişileri kıyasladılar. Sonuçta enfeksiyon yayılma gücüne üç ana gerekçe buldular; aşırı antibiyotik kullanımı, personel arasında el yıkama oranının düşük olması ve bakımeviyle hastane arasında sürekli hasta transferi.

65 yaşından daha ileri yaşlılarda, grip ve zatürree aşısı hakkında doktorla görüşülmelidir. Zatürree aşısı, zatürreeye neden olan en yaygın 20 ila 30 kadar alt bakteri türüne karşı bağışıklık sağlar. Bazı doktorlar gençlere, bilhassa karaciğer ve kalp hastalığı, böbrek yetmezliği, diyabet, kanser ve diğer kronik hastalıklar nedeniyle enfeksiyon riski altında bulunanlara, zatürree aşısı tavsiye ediyorlar.

Op. Dr. Salih AYDIN

S.A hocam hastanenizde mr cekildim kayıtları vardır.benim fıtık ameliyat mecburimi olursak riskleri nedir saygılarımla... devamı