Sedefe bağlı eklem iltihabı ve nedenleri hakkında birçok efsane vardır. Efsane ile gerçeği birbirinden ayırabilmek için atılması gereken ilk adım, bu durumu anlamaktır.

Genel Eklem İltihabı Efsaneleri

Her türlü eklem iltihabı hakkında en sık karşılaşılan efsanelerden biri, eklemlerdeki çatlamanın eklem iltihabına sebep olacağıdır. Bu konuda yapılan birçok araştırma, eklemlerde oluşabilecek çatlakların eklem iltihabıyla bağlantısı olmadığını göstermiştir. Eklemlerdeki çatlaklar eklem iltihabına yol açmaz, ama uzuvlardaki gücün azalmasına ve şişmeye neden olabilir. Kötü beslenmenin, soğuk ve nemli havanın eklem romatizmasına sebep olduğuna inanılır. Bu da bir efsanedir. Her yaştan insanda eklem iltihabıyla karşılaşılma riski vardır. Fakat hastalık genel olarak 30 ila 50 yaş arasındaki insanlarda daha yaygın gözlenir.

Sedefe Bağlı Eklem İltihabı Mitleri

Ne sedef ne de sedefe bağlı eklem iltihapları bulaşıcıdır. Sedefe bağlı bir oluşuma ya da sedef hastası bir kişiye temas ederek bu hastalığa yakalanmanız mümkün değildir. Bazı kişilerde hastalığın gelişebilmesi açısından genetik yatkınlığın önemli bir etkisi vardır. Bu hastalığa sahip bir aile üyesi olanlarda, hastalık gelişme olasılığı daha yüksektir. Sedefe bağlı eklem iltihabı ile ilgili en büyük risk faktörü sedef hastalığıdır. Özellikle tırnaklarında sedeften kaynaklanan doku bozukluğu yaşayanlar, sedefe bağlı eklem romatizması konusunda yüksek risk grubundadırlar.

Sedef Bir Cilt Hastalığı Değil Midir?

Sedef hastalığı deriyi etkiler, doğrudur. Gümüş pullar ve kırmızı doku bozuklukları hastalığın en kolay gözlemlenebilen belirtileridir. Ancak, sedef hastalığı ve buna bağlı gelişen eklem iltihabı, aslında bağışıklık sisteminin vücuttaki sağlıklı dokulara saldırısı ile ortaya çıkan bağışıklık sistemi sorunlarıdır. Bu sorunlar, eklemlerde iltihaplanmaya ve cilt yüzeyindeki ölü deri hücrelerinin aşırı birikimine yol açar.

Egzersiz Yapmak Ve Sağlıklı Yaşamaya Çalışmak İşe Yarar Mı?

Egzersiz, doğru beslenme ve sağlıklı kiloyu korumanın, sedefe bağlı eklem iltihapları ve eklem iltihaplarının diğer biçimlerinin yol açtığı belirtileri azalttığı gözlenmiştir. Ancak herhangi bir egzersiz ya da diyet programına başlamadan önce, bir doktora başvurulması gerekir. Kendi başınıza ve kontrolsüz olarak yapılacak aşırı egzersiz ve diyetler, belirtilerin ve sonuçların daha da kötüye gitmesine sebep olabilir. Eğer sedefe bağlı eklem iltihaplarıyla ilgili benzer duyumlarınız varsa ve doğruluğunu teyit etmek istiyorsanız, alanında deneyimli bir doktora danışmanız en doğru seçenek olacaktır.

Prof. Dr. Nuran TÜRKÇAPAR

hocam merhaba 30 yaşındayım 5 yıldır sedefe bağlı eklem romatizmam var sürekli kortizon kullanıyorm acaba başka tedavi yöntemi varmı .anti tnf ilacı... devamı