Nedir

Rüyalar, uykunun hızlı göz hareketi (REM) aşamasında meydana gelir. Tipik bir gecede, uyku döngüsüyle bölünen yaklaşık 2 saat rüya görürsünüz. Araştırmacılar nasıl veya neden rüya gördüğümüz hakkında pek bilgi sahibi değiller. Yeni doğanların rüya gördüğünü ve fareleri REM uykusundan mahrum bırakmanın yaşamlarını büyük ölçüde azalttığını biliyorlar. Başka memeliler ve kuşların da REM uyku aşamaları vardır ama kaplumbağa, kertenkele ve balıklar gibi soğuk kanlı hayvanların yoktur.

REM Uykusu ve Rüya Görme

REM uykusu genelde 4. Aşama uykusu diye bilinen derin bir uyku döneminden sonra başlar. Beynin REM uyku sinyallerinin çıktığı pons adlı yeri omuriliğe giden sinyalleri keser. Bu vücudun REM uykusu sırasında hareketsiz olmasını sağlar. Pons omuriliğin sinyallerini kesmediğinde insanlar rüyalarını dışa vururlar. Bu tehlikeli olabilir çünkü rüyaları duyuların girdileri olmadan dışa vurmak kişinin duvarlara çarpmasına, basamaklardan düşmesine veya daha kötülerine neden olabilir. Bu durum nadirdir, daha yaygın olan uyurgezerlikten farklıdır ve “REM uykusu davranış bozukluğu” olarak bilinir.

Pons, (bir filtre olan, beynin derinliklerine duyusal bilgi ve motor kontrol fonksiyonları aktaran) talamus yolunda serebral kortekse de sinyaller gönderir. Serebral korteks beynin bilgi işlemeyle (öğrenme, düşünme ve organizasyonla) ilgilenen kısmıdır. Beynin REM uykusu sırasında “açtığı” alanlar öğrenmeye ve belleğe yardım ediyor gibi görünüyor. Yeni doğanlar uykularının neredeyse %50’sini (yetişkinlerse %20’sini) REM uykusunda geçirir. Bu, bebeklikteki muazzam öğrenmeyi açıklayabilir. Kişilere çeşitli yetenekler öğretilip ardından REM uykusundan mahrum bırakılırlarsa genelde ne öğretildiğini hatırlamazlar.

Rüyaların Anlamı

Rüyalar beynin anıları pekiştirmenin bir yoludur. Zaman süresi, beynin yeniden organize edildiği, günün olaylarının gözden geçirildiği ve eski deneyimlerin yenileriyle birleştirildiği bir dönemdir. Vücut kapandığı için beyin bunu gelen fazladan girdi olmadan veya vücudun günün anılarını “dışa vurmasını” riske atmadan yapabilir.

Bazı araştırmacılar rüyaların daha çok, yorumlanan ve organize edilen arka plan “sesi”dir. Bu teori, rüyaların sadece beynin uyku sırasında meydana gelen rastgele sinyallerinden anlam çıkarma girişimi olduğunu belirtir. Bazı insanlar rüyalarını başka insanlardan daha fazla kontrol edebilir. Bu insanlarda, yatmadan önceki son düşünceler rüyanın içeriğini etkileyebilir.

Tabii psikologlar ve birçok insan rüyalarda daha fazla anlam ararlar. İşte bazı yaygın rüyalar ve yorumları:
  • Düşmek: Düşme rüyalarının güvensizliği gösterdiği söylenir. Freud, düşme rüyalarının cinsel istek düşüncesi anlamına geldiğini düşündü.
  • Uçmak: Uçma rüyalarının bir durumu kontrol eden veya onu aşan bir hissi gösterdiği söylenir.
  • Çıplak rüya: Çıplaklık rüyalarının bir şeyden utandığınızı veya bir şey gizlediğinizi gösterdiği söylenir.
Rüyalarınızı hatırlama yeteneğinizi yatağınızın yanında günlük tutarak ve ilk uyandığınızda rüyalarınız hakkında yazabileceğiniz her şeyi yazarak geliştirebilirsiniz. Birkaç hafta sonra, rüyalarınızı hatırlama yeteneğiniz gelişecek. Bazı kişiler berrak rüya gördüklerini, yani rüya ilerlerken dahil olup değiştirebildiklerini ileri sürerler. Berrak rüya görme bir dizi teknikle tetiklenebilir ama bu konu hakkında çok az araştırma ve bir sürü spekülasyon yapılmıştır.

Doç. Dr. Semih ÖZKAN

18 yasındayım mastürbasyon cekince sadece işiyorum ama rüya görünce geliyor sizce niye... devamı