Nedir?

Çoğu kadın, adet dönemleri başlamadan birkaç gün önce meme hassasiyeti, şişkinlik ve kas ağrıları yaşar. Bunlar normal premenstrüel belirtilerdir. Ancak günlük yaşamınızı etkilediğinde, buna premenstrüel sendrom (PMS) denir. PMS vücudunuzu ve ruh halinizi etkileyebilir. Bazen insanlara karşı takındığınız davranış biçiminizi de değiştirir.

Bazı kadınlar PMS’i 10’lu ya da 20’li yaşlarında yaşamaya başlar. Bazılarında da 30’larına kadar başlamaz. Belirtiler 30''lu yaşların sonlarında ve 40’lı yaşlarda, perimenopozal döneme yaklaşılırken kötüleşebilir.

Sebepleri

 

Sebepleri

PMS, menstrüel döngü sırasında gerçekleşen hormon değişiklikleriyle ilişkilidir. Doktorlar, bazı kadınlarda premenstrüel belirtilerin, diğerlerine nazaran neden daha kötü olduğunu tam olarak bilemiyorlar. Yalnız, PMS’in kadınların çoğu için genetik olduğu düşünülüyor.

Yediğiniz gıdalardan yeterli miktarda B6 vitamini, kalsiyum veya magnezyum almamak, PMS gelişme ihtimalinizi artırabilir Yüksek stres, egzersiz yapmamak ve çok fazla kafein tüketimi de belirtilerinizi kötüleştirir.

Ancak PMS başka nedenlerden kaynaklanıyor olabilir. Belirtileriniz PMS ile ilişkili değilse, tedaviniz değişecektir.

Belirtileri

Belirtileri

PMS belirtileri, menstrüel döneminize yaklaşan günler ya da haftalarda vücudunuzu, ruh halinizi ve davranışlarınızı etkileyebilir.

Fiziksel belirtileri şunlardır:

  • Akne
  • Şişkinlik ve meme hassasiyeti
  • Aşırı yeme isteği
  • Enerji kaybı
  • Kramplar
  • Baş ağrısı
  • Bel ağrısı

PMS’iz varsa aşağıdakileri de yaşayabilirsiniz:

  • Üzgün, sinirli ya da kaygılı hissetme
  • Dikkatte azalma
  • İşlere odaklanma güçlüğü
  • Aile ve arkadaşlardan uzaklaşma isteği
  • Şiddetli ya da saldırgan davranma

PMS belirtileri hafif ya da güçlü olabilir. Eğer belirtileriniz şiddetliyse, premenstrüel disforik bozukluğunuz (PMDD) olabilir. Ancak PMDD oldukça nadir görülür.

Testleri

Teşhis

Doktorunuz belirtileriniz hakkında size sorular soracak ve sizi fiziksel muayeneden geçirecektir. Belirtilerinizin tiroit gibi başka bir nedenden kaynaklanmadığının tespit edilmesi önemlidir.

Doktorunuz nasıl hissettiğinizin yazılı bir kaydını tutarak, 2 ila 3 ay için belirtilerinizi takip etmenizi isteyebilir. Buna menstrüel günlük denir. Belirtilerinizin ne zaman başladığını, ne kadar kötü olduklarını ve ne kadar sürdüğünü takip etmenizi sağlar. Doktorunuz, günlüğü PMS teşhisinde yararlanmak amacıyla kullanabilir.

Tedavisi

Tedavi

Birkaç hayat tarzı değişikliği, muhtemelen daha iyi hissetmenize yol açabilir. Sağlıklı gıdalar tüketin, bol egzersiz yapın ve B6 vitamini veya ilave kalsiyum alın. Kafein, alkol, çikolata ve tuzu kesin. Sigara içiyorsanız, bırakın. Ağrı için aspirin, ibuprofen  veya başka bir iltihap önleyici ilaç kullanın.

Muhtemelen birkaç döngünün ardından belirtilerinizin biraz hafiflediğini hissedersiniz. Eğer rahatlamazsanız doktorunuza başvurun. Şişkinlik gibi pek çok PMS semptomu için doktorunuz size ilaç yazabilir.

Daha şiddetli PMS belirtileri için alabileceğiniz başka ilaçlar da vardır. Selektif serotonin gerialım inhibitörleri (SSRI’ler), hem fiziksel hem de duygusal belirtilerde rahatlama sağlayabilir. Çoğu kadın, bunları her gün ya da sadece premenstrüel günlerde düşük dozda aldıklarında daha iyi hisseder.

Orta ila şiddetli belirtiler için bir diğer tedavi seçeneği de doğum kontrol hapıdır.

Eğer PMS için ilaç kullanıyorsanız, doğum kontrol hapları konusunda doktorunuzla görüşün. PMS’de kullanılan bazı ilaçlar gebelikte kullanılırsa, doğum kusurları neden olabilir.

Prof. Dr. Teksen ÇAMLIBEL

mrb bende turner sendromu var ileride çocuk sahibi olabilir miyim... devamı