Parkinson genellikle ileri yaşta ortaya çıkan bir hastalık olduğu için bulguları, o yaştaki diğer hastalıkların bulgularıyla iç içe izlenir. Örneğin depresyon, kişide fiziksel ve düşünsel olarak yavaşlığa yol açacak psikiyatrik bir sorun ya da yaşlılığın kendisi, çok gürültülü olmayan ama küçük ataklar şeklinde giden beyin kanlanma aksaklıkları ya da damar sorunları Parkinson’a benzer bulgular yapabilir.
Veya bu hastalar bir tanı konmaksızın, yaşlılığın sonuçları olduğu düşünülerek, tanısız uzun bir süre geçirebilirler.
Parkinson yaşla ortaya çıkar
Parkinson hastalığı yaş ilerledikçe ortaya çıkan bir hastalıktır. Çünkü beyinde bir madde üretiminin azalmasına bağlıdır. Genellikle 65 yaş ve üzerindeki hastalarda görülür. Örneğin 60’lı yaşlarda görülme sıklığı, 50’li yaşlara göre 10 kat artar. İstatistiksel olarak bakıldığında, erkeklerde görülme oranı kadınlara göre biraz fazladır.
Klinik bilgiler, hastaların tıbba eğilimi ve tanı yöntemleri geliştikçe, hastalıkların görülme sıklığı ve yaşı da giderek azalmaktadır. Dünyada ya da ülkemizde Parkinson daha erken görülmeye başlandı şeklinde bir tespit yapılamaz. Belki eskiden birçok hasta tanı alamadan hastalandığı için çöktüğü, zayıfladığı, yaşlandığı şeklinde değerlendirilirken, bugün artık tanıları daha sık konulabilmektedir.

Dr. Emel GÖKMEN

Emel hanım babam parkinson hastası yutma problemi var.şu anda hastahanede burnundan sonda taktılar.beynin tomografisini çektiler.kendisi bayağı zayıfl... devamı