Nedir

Pamukçuk

Pamukçuk ağızda ve dilde beyaz beneklere neden olan bir mantar enfeksiyonudur. Pamukçuk bebeklerde ve yaşlılarda daha yaygındır, ancak her yaşta meydana gelebilir.

Sebepleri

Sebepler 

Normalde vücutta her zaman bulunan Candida denilen bir mantar kontrol dışına çıkar.

Bebeklerde Candida pamukçuğa neden olur, çünkü bebeklerin bağışıklık sistemleri henüz mantarı kontrol edebilecek kadar güçlü değildir. Yaşlı insanlar da pamukçuk olabilir, çünkü bağışıklık sistemleri yaşla birlikte zayıflayabilir.

Bazı insanlar antibiyotik veya içe çekilen kortikosteroidler gibi bazı ilaçlar kullandıklarında pamukçuk kaparlar. Şeker hastalığı veya HIV gibi sağlık sorunları olan insanların da pamukçuk riski vardır.

Belirtileri

Belirtiler

En yaygın pamukçuk belirtileri ağzın içinde veya dilde beyaz nokta ve lekelerdir.

Bebeklerde pamukçukla sütü veya mamayı karıştırmak mümkündür. Pamukçuk süt çökeleğine veya peynir kırıntısına benzer. Bu lekeleri silmeye çalışmayın, çünkü bir yara açabilirsiniz. Pamukçuk olan bazı bebekler huysuzlaşıp yemek yemeyi reddedebilir.

Teşhisi

Teşhis

Birçok vakada doktorlar beyaz lekelere bakarak pamukçuk teşhisinde bulunabilir. Doktorunuz ayrıca sağlığınız hakkında sorular soracaktır. Doktorunuz diyabet gibi bir sağlık sorununun pamukçuğa neden olduğunu düşünürse, bu hastalık için de test edilebilirsiniz.

Tedavisi

Tedavi

Bebeklerde pamukçuk genellikle ciddi değildir ve nystatin gibi mantar ilalarıyla tedavi edilebilir. Birçok durumda ilaç doğrudan beyaz lekenin üzerine konur. Bir bebekte pamukçuk varsa, mantar aynı zamanda bebek bezi pişiğine neden olabilir. Bebeğiniz bez alanı için bir nystatin kremine veya yağına ihtiyaç duyabilir.

Yetişkinlerde pamukçuğu tedavi etmek için muhtemelen ilk olarak doğrudan beyaz lekeler üzerine uygulanın likit bir ilaç kullanırsınız. Bu ilaçlar işe yaramazsa doktorunuz bir mantar hapı reçete edebilir.

Yaşam Tarzı

Pamukçukla Yaşamak

Bebeğinizde pamukçuk varsa, şunları yapmak faydalı olabilir:

  • Şişe memelerini ve emzikleri düzenli olarak sıcak suyla temizleyiniz.
  • Bebeğinizi emziriyorsanız meme uçlarınızı nystatin gibi bir ilaçla temizleyiniz. Emziren anneler mantar hastalığını çocuğa bulaştırabilir veya çocuktan kapabilir.
  • Emzirmeden sonra meme uçlarınızı kurulayın ve lanolin losyonu uygulayın.

Eğer protez kullanıyorsanız ve pamukçuk olmuşsanız her gece ağzınızı ve protezlerinizi mutlaka temizleyiniz. Protezlerinizi her gece eczaneden aldığınız bir temizlik sıvısının içine yatırabilirsiniz. Kullanmadan önce protezlerinizi iyice durulayınız.