Sırt ve boyun gerilmesi ya da karpal tünel sendromu gibi kas-iskelet yaralanmaları söz konusuysa belirtiler fark edilir edilmez evde birkaç gün boyunca tedavi uygulanmalıdır. Böylece stres ve aşırı kullanımdan kaynaklanan ağrılar giderilir. Evde uygulanabilecek tedavi yöntemleri şunlardır: 

  • Ağrılı bölgeyi dinlendirin ve ağrınızı artıracak etkinliklerden kaçının. Vücudunuzun genel sağlığını ve esnekliğini korumak için birtakım günlük etkinlikler yapmaya bir an önce başlayın. Karıncalanma, uyuşma, halsizlik ve ağrı yaralanmaya işarettir, bu nedenle bu durumları dikkate alın.
  • Ağrı ve yangıyı hafifletmek için buz uygulayın. Buz torbasını ağrılı bölge üzerinde 10 ila 20 dakika tutun. Bu işlemi saatte bir kez uygulayın. Böylece ağrı, kas spazmı ve şişlik azalacaktır.
  • Reçetesiz alınabilen ağrı kesicileri kullanın. Asetaminofen ağrıyı keser. Aspirin, ibuprofen ve naproksen gibi steroid olmayan iltihap önleyici ilaçlar da (NSAID’ler) ağrıyı keser ve yangıyı azaltır. Reye sendromu (çocuklarda görülen merkezi sinir sistemi komplikasyonu) riski sebebiyle 20 yaşın altındaki kişiler aspirin kullanmamalıdır.
  • Sertleşmeyi önlemek ve esnekliği korumak için nazik germe egzersizleri yapın. Nazik germe egzersizleri boyun, sırt ,omuzlar, bilek ve kollara uygulanır.
  • Çalıştığınız ortamın fiziki koşullarını ve kullandığınız araç gereçleri kontrol edin. Ergonomiye ilişkin bilgilerden faydalanarak çalıştığınız ortamın fiziki koşullarını ve kullandığınız araç ve gereçlerin size ve yapmakta olduğunuz işe uygunluğunu belirleyin ve bu doğrultuda, yaralanma riskini azaltacak değişiklikler yapın.
  • Sağlıklı yaşam alışkanlıklarınızı sürdürün. Düzenli egzersiz yapın (aerobik, kas güçlendirme ve esnekleştirme egzersizleri gibi), düzenli beslenin, sigara içmeyin, uykunuzu alın ve gerekiyorsa kilo verin. Mümkünse ev ve iş yerinde yaşadığınız stresi ve gerginliği azaltın.

Evde yapılan aktiviteler, iş yerinde gerçekleşen yaralanmaları tetikleyebilir. Örneğin, evde ve işte sürekli tekrarlanması gereken hareketlerden oluşan bir etkinliğin evde ve işte sürekli yapılması vücudun kendini toparlamasına imkan tanımaz. Ayrıca evden işe gidip gelirken uzun süre araç kullanmak da yaralanmayı tetikler. Bu durumu ortadan kaldırmak için özel koltuk kılıfları (yün ya da damak şeklindeki kılıflar) ya da toplu taşıma kullanılmalıdır.

Özer SELİMOĞLU

2005 yılında sağ ayağıma emboli pırtı attı.Sağ bacağım kangırene çevirdi.Şuan diz altından kesik pırotez kullanıyorum. Aynı şekilde 2009 yılında bağıs... devamı