Mikroorganizma olarak da adlandırılan mikroplar gözle görülemeyecek kadar küçük yapıdadırlar. Tek hücreli ve çok hücreli olmak üzere iki gruba ayrılan mikroorganizmalar bakteriler, mantarlar, arkealar, protistler, mikroskobik bitkileri ve bunlara ek olarak da plankton, planarya ve Amoeba gibi mikro hayvanları kapsar. Mikroplar her yerde barınabilen canlılardır bu nedenle temizliğine özen göstermeyen insanlar kolaylıkla bakterilerden veya mantarlardan dolayı hastalık kapabilirler. Mikroplara karşı çeşitli önlemler alınarak hastalıklar önlenebilirler, bunlardan bazıları şöyledir;

El Yıkama Sıklığına Dikkat
Yapılan araştırmalara göre çoğu insan sadece tuvalete girdiğinde ellerini yıkama ihtiyacı duyuyor ancak bakteriler sadece banyo ortamında barınmazlar. Elinizi hafif de olsa kirletecek aktivitelerde bulunduktan sonra temizliğine özen gösterin, antibakteriyel sabunlarla yıkayın ve yıkarken minimum 20 saniye geçmesine özen gösterin.


Taşınabilir Antiseptik Jeller
Çantanızda mutlaka ellerinizi mikroplardan arındıran antiseptik jel veya sıvı şeklinde olan ürünlerden bulundurun. Bunlar istemsiz olarak elinize bulaşan mikropları büyük ölçüde temizleyecektir.


Telefonunuzu Temizleyin
Gün içerisinde elinizin en çok dokunduğu şeylerden biri de telefonunuzdur. Ellerinizi gün içerisinde temizleseniz bile elleriniz kirliyken telefona taşınan bakteriler elinize tekrar aldığınızda bulaşması kaçınılmaz olacaktır.


Ofis Masanızı Düzenleyin
En çok vakit geçirdiğiniz yer hiç şüphesiz ofis masanızdır bu nedenle masanızı, bilgisayarınızı, klavyenizin tuşlarını ve elinizin sürekli üzerinde gezdiği bilgisayar faresini detaylı bir şekilde her hafta temizlemeye özen göstermelisiniz.  

Makyaj Eşyalarınıza Dikkat Edin
Makyaj eşyaları zamanla tozlanabilir ve üzerinde bakteriler oluşabilir. Özellikle göz çevresine uyguladığınız makyaj ürünlerinin temizliğine çok daha fazla özen göstermelisiniz. 

Çantanızı Boşaltın
İçerisine atıverdiğiniz eşyalar, paralar ve makyaj malzemeleriyle dolup taşan çantalar birer bakteri yuvası olarak değerlendirilebilir. Bu nedenle arada bir mutlaka temizleyerek kullanmaya özen gösterin.

Op. Dr. Tolgay ŞATANA

3,5 yaşındayken oğlumun sağ dirseği üst kısımdan kırıldı.Ameliyat sonrası hareket kısıtlılığı meydana geldi.Şimdi 5,5 yaşında.Doktorumuz yeni bir amel... devamı