Metabolik hız, bir bireyin kilosunu olumlu ya da olumsuz yönde ciddi olarak etkileyebilir. Eğer kişi günlük hayatında hareketsizse, sık beslenmiyorsa, düzenli su tüketmiyorsa, seçtiği gıdalar kaliteli değilse, vücudundaki kas kitlesi düşükse, bu kişinin metabolik hızı düşüktür. Stres faktörü, hormonal değişimler veya tiroit bezinin fonksiyonundaki değişiklikler metabolik hızı etkiler. Dolayısıyla bu faktörler de devreye girdiğinde metabolik hız düşebilir veya artabilir.


Eğer bireyin metabolik hızı düşükse, günlük aldığı enerji kaynakları yani besinler miktar olarak çoksa ve buradan gelen enerji yüksekse, harcayamadığı fazla enerji, vücudundaki yağ hücrelerinin içerisinde yağ olarak depolanır ve bu da kişide fazla kilo olarak ortaya çıkar. Dolayısıyla metabolik hız, bireyin kilo alma ya da kilo verme durumunu ciddi oranda etkileyen temel faktördür.
Metabolizması hızlı olan da kilo alır
Metabolizması hızlı olan birey her zaman zor kilo alır diye bir kural yoktur. Ancak metabolizması hızlı olan biri bu hızı karşılamak için yeterli enerjiyi almıyorsa, bu koşullarda kilo alması zor olabilir. Ama metabolizması hızlı olan bir birey, günlük ihtiyacından daha fazla enerji ve kalori içeren besinleri tüketiyorsa, kilo sorunuyla karşı karşıya gelebilir.
Buna karşın, metabolizma hızı düşük olan bir birey her zaman fazla kilo alacaktır diye bir kural da yoktur. Kilo sorunu yaşayan birçok bireyin metabolik hızı çok düşük olmak bir yana yüksek bile olmaktadır. Burada günlük beslenme davranışlarında ortaya çıkan yanlışlar, alınan-harcanan dengesini bozduğu için kilo sorununa yol açabilmektedir.

Doç. Dr. Orhan ÇELEN

Mide katlama ameliyatı yapıyor musunuz? Ben 1.93 boyunda 124 kiloyum. Çevremde mide ameliyatı olan da başka yöntemlerle kilo veren bir çok tanıdığım v... devamı