Nedir

Meme kireçlenmeleri, meme dokusundaki kalsiyum birikmesidir. Mamogramda beyaz lekeler veya benekler olarak görünürler ve genelde o kadar küçüktürler ki onları hissedemezsiniz.

Meme kireçlenmeleri çoğu kadında yapılan mamogramlar esnasında görülebilir ve özellikle menopoz sonrasında yaygındır. Meme kireçlenmelerinin genelde kanserli olmamasına rağmen düzensiz şekilli yoğun kümeleşmeler gibi belli kireçlenme şekilleri meme kanserini işaret edebilir.

Mamogramda meme kireçlenmeleri, geniş beyaz noktalar ve çizikler (makrokalsifikasyon) ile tuz tanelerine benzer düz beyaz benekler (mikrokalsifikasyon) şeklinde görünebilir. Makrokalsifikasyonlar neredeyse her zaman için kanserli değildir ve daha fazla test yaptırmaya veya takip etmeye gerek duyulmaz. Mikrokalsifikasyonlar genelde kanserli değildir ama belli şekilleri kanser işareti olabilir. Eğer kalsifikasyonlar şüpheliyse büyüterek görüntüleyen mamogramlar veya meme biyopsisinin de içinde olduğu daha ileri aşamalı testleri yaptırmak gerekebilir. 

Sebepleri

Sebepleri

Bazı kireçlenmeler meme kanserini işaret ederken, kireçlenmelerin oluşmasına neden olabilen birçok kanserli olmayan (iyicil) meme sorunları vardır. Meme kireçlenmesinin nedenleri arasında aşağıdakiler yer alır:

  • Meme kistleri
  • Hücre salgıları veya debrisi
  • Duktal in situ karsinom (DCIS)
  • Fibroadenom
  • Memede duktal ektazi
  • Mastit (meme iltihabı)
  • Memenin daha önce zedelenmesi
  • Daha önce kanser için görülen radyasyon tedavisi
  • Deri (dermal) veya kan damarı (vasküler) kireçlenmesi

Meme Kireçlenmesine Ne Neden Olur?

Normal yaşlanma, iltihaplanma, ilgili yerde geçmişte yaşanan bir travma gibi bir dizi faktör, kadınların göğsünde kireçlenmeye neden olabilir. Besinlerden sağladığınız kalsiyum, meme kireçlenmesine neden olmaz.

Belirtileri

Ne Zaman Doktora Gitmeli?

Kireçlenme aşağıdaki durumlardaysa doktorunuz başka testler yaptırmanızı isteyebilir:

  • Meme genelinde kireçlenme dağınık olmaktan ziyade kümelenmişse
  • Kireçlenme şekil ve büyüklük olarak diğer kireçlenmelerden ayrılıyorsa, buna pleomorfik kireçlenmeler de denir.

Testlerin içinde kireçlenmeyi büyüterek görüntüleyen mamogramlar kadar ultrason görüntülemesi veya biyopsisi de yer alabilir. Aynı zamanda radyolog büyük ihtimalle karşılaştırmak ve kireçlenmelerin yeni mi olduğunu veya sayı ve şekil olarak değişiklik gösterip göstermediğini belirlemek için daha önce çektirdiğiniz mamogram görüntülerinizi isteyecektir. Bazı kadınlardan meme kireçlenmesinin görüntüsünde herhangi bir değişiklik olup olmadığını kontrol edecek bir başka mamogram çektirmek için yaklaşık altı ay içinde yakın izleme amacıyla geri gelmeleri istenir. 

Meme Kireçlenmem Olup Olmadığını Nasıl Anlarım?

Meme kireçlenmesi, tortuların rutin bir göğüs muayenesi sırasında hissedilemeyecek kadar küçük olmalarından dolayı belirtilere neden olmaz. Genellikle meme kireçlenmesi ilk mamogramda fark edilir.

Tedavisi

Mamogramda Meme Kireçlenmesi Çıkarsa Ne Olacak?

Makrokalsifikasyonlarınız varsa, daha fazla test veya tedavi olmanız gerekmez çünkü size bir zarar vermezler. Eğer mamogramda mikrokalsifikasyonlar görülürse, söz konusu yeri daha detaylı incelemek için başka bir mamogram çektirmek gerekebilir. Kireçlenme ya "iyicil", "muhtemelen iyicil" veya "şüpheli" olarak sınıflandırılacaktır.

Meme Kireçlenmesi Nasıl Tedavi Edilir?

İyicil kireçlenme zararsız kabul edilir. Daha fazla test veya tedaviye gerek yoktur.

Muhtemelen iyicil kireçlenmede kanser olma riski yüzde 2''den azdır. Diğer bir deyişle yüzde 98''den fazla ihtimalle "muhtemelen iyicil" olan kireçlenmeler kanser değildir. Genel olarak, “muhtemelen iyicil” kireçlenmeler, en az bir yıl boyunca izlemeye alınır. Bir yıllık takipten ve yeni bir değişikliğin olmadığının anlaşılmasından sonra, doktorunuz senede bir kez rutin olarak mamogram çektirmenizi tavsiye edecektir.

Şüpheli kireçlenme, iyicil veya kanserin erken bir evrede olduğunun bir işareti olabilir; bu nedenle doktorunuz biyopsi yaptırmanızı tavsiye edebilir. Biyopsi sırasında kireçlenme içeren küçük bir miktar göğüs dokusu alınır ve kanser hücrelerinin tetkik edilmesi için laboratuvara gönderilir. Eğer kanser varsa tedavi, kanserli memenin alınması için ameliyatı, geriye kalan kanserli hücreleri öldürmek için de radyo-veya kemoterapiyi içerebilir.

 

Prof. Dr. Bülent MENTEŞ

Doktor bey merhabalar annemin mamografi sonucunu değerlendirebilirsiniz yas:54 her iki meme parankimi üst dış katralarda izlenen az miktardaki parank... devamı