Meme ameliyatı geçirmiş bir kadının diğer memesinde meme kanseri görülme sıklığı ise, normal bir kadından 4-5 kat daha fazladır. Yani karşı memede ikinci bir tümör ortaya çıkabilir, ameliyat edilen memede meme kanseri tekrarlayabilir. Aynı yerde, ameliyat yerinde ya da başka bir yerde görülebilir.
 
Video: Meme Kanseri
 
Tüm memesi alınmış kadınlarda da, göğüs duvarının üzerinde meme kanserinin tekrarladığı görülebilir. Koltuk altında ve lenf bezelerinde meme kanserinin tekrarladığı görülmektedir. Ya da vücudun başka bir yerinde, başka organlarda da meme kanseri tekrarlamalarını, ortaya çıkmalarını görmek mümkündür.
 
Tekrarlar ve metastazlar
 
Meme kanseri geçiren bir kadında bu hastalığın tekrarlama olasılığının olduğunun bilinmesi gerekir. Özellikle kontrol etmeleri gereken en önemli yerler, ameliyatın yapıldığı taraftaki meme, karşı meme ve bu bölgedir. Çünkü lokal tekrarlar ortaya çıkabilir.
 
Bu lokal tekrarların ya da ikincil olarak ortaya çıkacak meme kanserlerinin erken tanısı, uzak bir metastazdan daha önemlidir. Çünkü bunlar erken yakalandığı zaman, yine lokal bir tedavi ile ortadan kaldırmak ve kadınları tamamen bu hastalıktan kurtarmak mümkündür.
 
Uzak organ metastazları denilen karaciğer, beyin, akciğer ve kemik metastazları da görülebilir. Bunlar da belli tarama programlarıyla taranarak böyle bir şeyin olup olmadığı araştırılmalıdır.
 
Dolayısıyla meme kanseri tedavisi görmüş bütün kadınların, düzenli olarak kontrollerini yaptırmaları oldukça önemlidir. 

Prof. Dr. Erhun EYÜBOĞLU

Merhabalar Erhun Hocam benim size bir sorum olacaktı annem 45 yaşında sol göğsünde bir sertlik hissetmesi nedeniyle mamografi çektirdi sonuçlarında m... devamı