Nedir

Kürtaj nedir?

Kürtaj gebeliğin erken sona ermesidir. Bazen kürtaj kendiliğinden olur. Buna düşük yapma ya da spontan kürtaj denilir. Ancak kadınlar, cerrahi müdahale ya da ilaç alarak gebeliği sonlandırmayı da tercih edebilir.

Karar

Sizin için en doğru kararın ne olduğunu nasıl bileceksiniz?

Gebeliği sürdürme ya da sonlandırma kararı oldukça kişiseldir. Psikolog, sizin için en iyisinin ne olduğuna karar vermenizde size yardımcı olabilir. Eğer rahatsanız, doktorunuzla konuşmakla başlayabilirsiniz. Çocuk yetiştirmenin hayatınıza etkileri ve hamileliğin nasıl bir şey olduğunu anlayan bir yakınınızla da konuşmak isteyebilirsiniz. Dikkatlice düşünmeniz gereken seçenekler şunlardır:

  • Bebek sahibi olma ve çocukluktan yetişkinliğe kadar bakım ve destekleme.
  • Bebek sahibi olma ve evlatlık verme.
  • Kürtaj yaptırma.

Kürtaj

Ne zaman kürtaj yapılabilir?

Bu, gebeliğinizin kaçıncı haftasında olduğunuza bağlıdır. Vakum aspirasyon ya da dilatasyon ve evakuasyon gibi cerrahi bir kürtaj ya da tıbbi kürtaj ( gebeliği sonlandırmak için ilaç kullanmak anlamındadır) arasında bir seçim yapmanız gerekebilir.

9 haftadan sonra tek seçenek cerrahi kürtajdır. İkinci üç aylık dönemde kürtaj yaptırmanın riski ilk üç aydan çok daha yüksektir.

Gebeliğin erken döneminde yapılan kürtaj doktorunuz ya da jinekologunuz tarafından yapılabilir.  Bazı kürtaj tiplerini yapabilecek eğitimi almış ebe-hemşireler, hemşireler ve asistan hekimler de olabilir. Kürtaj hizmetleri, en iyi ihtimalle üniversite hastaneleri ve aile planlama kliniklerinde sunulmaktadır.

Her ülkenin kürtaj hakkında yasal düzenlemeleri vardır. Türkiye’de isteğe bağlı gebelik sonlandırma amacıyla kürtaj uygulamasında yasal sınır, son adet tarihinden itibaren 10 haftadır. Ancak gebeliğin devamı anne için hayati tehlike oluşturuyorsa, sağlık kurulu raporu ile süresine bakılmaksızın gebelik sonlandırılır. Yine bebekte doğum kusuru söz konuysa gebelik tahliye edilebilir. 18 yaşından küçüklerde kürtaj işleminin yapılması ebeveyn onayı gerektirir.

Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ

Hocam kanser hastalarında genel olarak ağrı nasıl olur?... devamı