Kulak enfeksiyonu olasılığını arttıran risk faktörleri şunlardır:

  • Yaş. 6 aylık ve 2 yaş arası çocuklar, östaki borularının büyüklükleri ve şekilleri ve henüz gelişmemiş bağışıklık sistemleri nedeni ile kulak enfeksiyonlarına karşı daha duyarlıdır.  
  • Grup çocuk bakımı. Bu çocuk bakım gruplarında bulunan çocuklarda soğuk algınlığı ve kulak enfeksiyonu riski evde bakılan çocuklara oranla daha yüksektir. Bu çocuklar soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlara daha sık maruz kalırlar.
  • Bebeklerde beslenme. Özellikle yatarak biberondan süt içen bebeklerde kulak enfeksiyonu riski meme emen çocuklara oranla yüksektir.
  • Mevsimsel faktörler. Kulak enfeksiyonları, soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıkların artış gösterdiği sonbahar ve kış aylarında daha yaygındır. Mevsimsel alerjileri olan kişilerde, mevsimslik polen sayısı artışı, enfeksiyon riskini de arttırır. 
  • Kötü hava kalitesi. Tütün dumanına ve yüksek miktarda kirli havaya maruz kalmak kulak enfeksiyonu riskini arttırabilir.
  • Aile geçmişi. Aile bireylerinde kulak enfeksiyonları varsa çocukta da kulak enfeksiyonu riski artar.  
  • Etnik köken. Hindistanlı Amerikalılarda ve Alaska ve Kanadalı kişilerde, kulak enfeksiyonu riski daha fazladır.

Sağlık sorunları

Birçok kulak iltihabı uzun süreli sağlık sorunlarına neden olmaz. Sık veya sürekli görülen enfeksiyonlar ve devamlı sıvı birikimi bazı ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

  • İşitme bozukluğu. Ara sıra ortaya çıkan hafif işitme kayıpları kulak enfeksiyonlarının en yaygın sonuçlarındandır; fakat genellikle enfeksiyon iyileştikten sonra durum düzelir. Orta kulaktaki devamlı enfeksiyonlar ve sürekli sıvı birikimleri daha ciddi boyutlardaki işitme kayıplarına da neden olabilir. Eğer kulak zarına veya orta kulaktaki başka bir yapıya kalıcı hasar gelirse, kalıcı işitme kaybı oluşabilir.  
  • Konuşma ve gelişim gecikmeleri. Bebeklerde ve ufak çocuklarda işitme geçici veya kalıcı olarak zarar görürse, konuşma, sosyal beceriler ve gelişim becerilerinde gecikmeler görülebilir.
  • İltihabın yayılması. Tedavi edilmeyen veya tedaviye cevap vermeyen enfeksiyonlar, çevre dokulara da yayılabilir. Kulağın arkasındaki kemiksi çıkıntı olan mastoidin iltihabına mastoitit adı verilir. Bu iltihap, kemiğe zarar verebilir ve irin dolu kist oluşumuna yol açabilir. Ciddi orta kulak enfeksiyonları nadiren kafatasındaki diğer dokulara ve beyine yayılır.  
İLGİLİ MAKALE

Kulak Yolu Enfeksiyonu

Op. Dr. Cenk EVREN

Hocam mrhblar. 10 yıl önce sol kulak zarım delikti ve ameliyat oldum çok ta iyi geldi ve bir kulağıma darbe sonrası zarda delik oldu ve şuan orta kula... devamı