Çınlama, çevreden gelen herhangi bir dış ses olmadığında kulaklardan birinde ya da her ikisinde bir ses işitme hissidir. Ses, bir vızıltı ya da inilti veya daha karmaşık olabilir. Bu durum, sürekli ya da aralıklı olarak ortaya çıkabilir.

Çınlama, çok sayıda olası durumun belirtisidir. Genellikle yüksek sese maruz kalma sonucu kulağın hasar görmesi, yaşa bağlı işitme kaybı veya bir ortakulak iltihabı sonrası ortaya çıkabilir. Hızlı bir ses, damar sorunlarına işaret edebilir. Belirli bazı ilaçlar, uzun süre kullanılırsa içkulağı etkileyebilir.

Vestibülokoklear sinir üzerindeki tümörler ya da bu sinirin zarar görmesi; şakak kemiği-altçene kemiği eklemiyle ilgili sorunlar; orta-kulaktaki kemiklerin sertleşmesi (otoskleroz); baş ve boyun yaralanması ve Meniere hastalığı sonucu da oluşabilir. Bazen çınlama, saptanabilir bir neden olmadan da oluşabilir. Konsantrastonu ya da uykuyu bölecek kadar şiddetli olabilir.

Çınlama için herhangi bir tedavi yoktur; ancak durumun kötüleşmesini engellemek için yüksek ses ve ilaç kullanımından kaçınılması gerekir. Bazen bu ses, radyo ya da yumuşak bir saat tik takı gibi daha hoş sesler içeren sessizlik dolgusuyla maskelenir; işitme cihazı kullanan kişiler, bunun çınlamayı daha çekilir kıldığını söyler. Bazı kişilerse, endişeli ya da stresli olduklarında belirtilerin daha da şiddetlendiğini fark etmiştir.

Çınlama belirtilerini ortadan kaldırmasına yardımcı olan çok sayıda alternatif terapi vardır. Bitkibilim uzmanları, yüzeysel dolaşımın uyarılması için ginko bilobayı ya da küçük kan damarları için spazm önleyici etkisi olan siyah kokoyu önerir. Homeopatiyse (bir hastalığı sağlam kimselerde aynı belirtileri meydana getiren ilaçların küçük dozları ile tedavi etme), kulaktaki sesleri tedavi etmek için çok sayıda çare sunar.

Hipnotizma uzmanları, ya kulaktaki çınlamayı ortadan kaldırmayı ya da eğer çınlama ortadan kaldırılamıyorsa, hastanın çınlamayı tepkisini azaltmayı amaçlar. Doğal yollardan uygulanan tedaviyse, B vitamini kompleksi, kalsiyum, magnezyum ve potasyum kullanılmasını önerir. Geleneksel Çin tıbbı, çınlamanın olası nedenlerinden olduğunu ileri sürer. Akupunkturla Çin kökenli şifalı bitkiler, bazı durumlarda rahatlama sağlayabilir.

Op. Dr. Mircan MİROĞLU

Merhaba Hocam, Bu sabah beni muayene ettiniz kulak çınlaması ile alakalı size üç sorunum olacaktı Kulak salyangozundan kaynaklandığını söylemiştiniz b... devamı