Nedir

Kronik pelvik ağrı, yaygın görülen ama çok az anlaşılmış bir sorundur, bu nedenle sorunla etkin bir şekilde başa çıkılamamaktadır. Bu durumla en iyi çoklu-disiplinli bir yaklaşım kullanılarak başa çıkılır. Kronik pelvik ağrı, en az altı ay süren ve göbek deliğinin alt bölgesinde ortaya çıkan bir ağrı olarak tanımlanır. Bu ağrı adet dönemleri ile özdeşleşebilir de özdeşleşmeyebilir de. Kronik pelvik ağrı bir hastalık değildir, daha ziyade farklı durumlar yüzünden oluşabilen bir belirtidir. Erkeklerdeki kronik pelvik ağrı, kronik prostat iltihabından (bakteriyel olmayan), kronik testis ağrısından ve prostat ağrısından kaynaklanabilir. Endometriyoziste ağrının nedeni rahim astarı ile ilgili bir sorundur. Rahim astarındaki doku doğum kanalına doğru hareket eder ve yumurtalıkların üstüne biner. 

Pelvik iltihabi hastalık, kadın üreme organlarındaki (rahim, doğum kanalı ve yumurtalıklar) bir enfeksiyondur. Pelvik konjesyonu olan birçok kadın yıllar boyu kronik pelvik ağrılarına bir çözüm bulmaya çalışır. Lifli tümörler rahmin kas duvarındaki iyi huylu gelişimlerdir (kanser değildir). Kronik pelvik ağrı yaygın bir sorundur. Yaklaşık her 7 kadından birini etkiler.

Antidepresanlar, ibuprofen gibi steroid olmayan iltihap önleyici ilaçlar, aylık döngülerle veya uzun döngülerle reçeteye yazılan ve yumurtlamayı durduran doğum kontrol hapları kronik pelvik ağrı tedavisinde kullanılır ve başka kronik ağrılar için de faydalı olabilir.  Psiko-fizyolojik terapi, yeniden güven kazandırmayı, psikolojik danışmanlığı, gevşeme terapisini, bir stres yönetimi programını ve biyolojik geri-bildirim tekniklerini içine alır. Biyolojik geri-bildirim ilaç tedavisiyle birleştirildiği zaman bazı hastalarda etkili olabilir. Ultrason, pelvik ağrıya neden olabilen diğer sorunları elemek için kullanılır. Pelvik taban kas egzersizleri çoğunlukla kasılmış ve acı veren pelvik kasları olan kadınlar için özellikle faydalıdır.

Tedavisi

Kronik Pelvik Ağrı – Korunma ve Tedavi Önerileri

1. Tizanidine, merkezi sinir sisteminde engelleyici bir işlev geliştirebilir ve ağrıyı rahatlatabilir.  

2. Biyolojik geri-bildirim, bazı hastalarda ilaç tedavisiyle birleştirildiğinde faydalı olabilir.

3. Amitriptyline, nortriptyline gibi üç halkalı antidepresanlar işe yarayabilir.

4. Antidepresanlar, bir dizi kronik ağrı için faydalı olabilir.

5. Ibuprofen gibi steroid olmayan iltihap önleyici ağrı kesiciler kullanılabilir.

6. Pelvik taban kas egzersizleri, çoğunlukla kasılmış ve acı veren pelvik kasları olan kadınlar için özellikle faydalıdır.

Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ

yeni radyo frekanslı ayak terleme tedavi yöntemiyle ayaklarımı tedavi ettirmek istiyorum yaz kış sürekli terliyor bu yöntemle tedaviniz varmı varsa ne... devamı