Nedir

Kızlık zarı dış vajinal ağzı çevreleyen ya da kısmen kaplayan bir zardır. Vulvanın bir parçasını ya da üreme organlarının dış kısmını oluşturur. Kızlık zarının ağız kısmının boyutu yaş ilerledikçe artar. Genelde kullanılan bir yöntem olmasına rağmen bir kızla kadını sadece kızlık zarını muayene ederek doğrulamak mümkün değildir. Kızlık zarı fiziksel aktiviteden, tamponlardan ya da cinsel ilişkiden bozulabilir.

Çocuklarda kızlık zarı hilal şeklinde olsa da, birçok değişik şekli vardır. Bir kadın doğum yaptıktan sonra kızlık zarından arta kalanlar olabilir (buna carunculae denir) ya da tamamen kaybolur.

Gelişim

Genital yol, embriyo oluşumu esnasında gelişir, gebeliğin üçüncü haftasından üç aylık döneme ve kızlık zarı vajinayı takiben oluşur. 7. haftada teurorektal septum oluşur ve gödeni ürojenital oygudan ayırır.

9. haftada müllerien kanallar urojenital oyguya ulaşmak için aşağı doğru hareket eder ve utero vajinal kanalı oluşturur ve ürojenital oyguya yerleştirir. 12. haftada müllerien kanallar ilkel utero vajinal kanal (unaleria) yaratmak için kaynaşır.

5. ayda vajinal kanal oluşturma tamamlanır ve cenine ait kızlık zarı sino vajinal ampul proliferasyondan oluşur (müllerien kanallar ürogenital sinusla buluşur) ve doğumdan az önce delinir.

Yeni doğan bebeklerde hala annenin hormonlarının etkisi altındadır (kendisi üzerine katlanır ve dışarı fırlayabilir). İlk iki ila dört yıl bebek bu etkiyi devam ettiren hormonları üretir. Kızlık zarı ağzı halkamsıdır (dairesel).

Kız okul çağına gelince, kızlık zarı incelir, düzleşir, hassaslaşır ve nerdeyse yarı saydam hale gelir. Doğum sonrası evresi, kızlık zarı ağzının çapı her yıl yaklaşık 1mm artar. Ergenlik çağında kızlık zarı ağzı tampon, adet, leğen kemiği muayeneleri, düzenli fiziksel aktivite ve cinsel ilişki nedeniyle genişler.  Kız ergenliğe ulaştığı zaman zar gerçekçi bir hal alır. Bir ankete göre ilk ilişki yaşayan kadınların belirttiğine göre sadece %43’ünde kanama olmuştur. Bu da demek oluyor ki kadınların çoğunun kızlık zarları yeterince açılır.

Ergenliğe girmemiş kızların kızlık zarları hormonal aktivite seviyesine göre birçok şekilde olur. En yaygın olanı hilal şeklindedir (posteriorrim).
Ergenlikten itibaren östrojen ve aktivite seviyelerine bağlı olarak kızlık zarı dokusu kalınlaşabilir ve ağzı saçaklı yanlış bir şekildedir. Şüpheli tecavüz ya da çocuk istismarı vakalarında kızlık zarının detaylı muayenesi yapılabilir ama kızlık zarının durumu her zaman kesin sonuç vermez.

Daha genç çocuklarda yırtılmış kızlık zarı genelde çabuk iyileşir. Yetişkinlerde kızlık zarı kendiliğinde çabuk iyileşir. Yetişkinlerde kızlık zarı doğal sebeplerden genişler ve şekil ve görünüşte değişiklik artar.

Doğumdan sonra vajinal açılış genelde kızlık zarı etiketi bırakır.

Anatomik Açıdan Anormallikler

Dişi üreme yolu anormallikleri oluşumdan, kanallaşma kusurlarından meydana gelebilir, tekrar emilim merkezden uzaktan kaynaşma çeşitli komplikasyona neden olabilir:
  • Bozulmamış kızlık zarı kendi kendine düzelmemişse küçük bir ameliyat gerekebilir.
  • Kribri form, mikroperforat kızlık zarı açılışı yok gibi görünür ama yakın gözlemle küçük açılmaların olduğu görülür.
Septalı kızlık zarında ağzı dışarı doğru açılan bir ya da daha fazla doku bandı vardır.

Op. Dr. Burcu KARDAŞ ARSLAN

merhaba sayın hocam ben 28 yaşında bekarım histeroskopi operatif myom ameliyatı oldum ve ameliyat olmadan önce dokturlar bana kızlık zarımın kesinlik... devamı