Keratokonusun ortaya çıkmasına neden olan belli bir faktör yoktur. Bazı kişilerde genetik olabilir. Çünkü bazı ailelerde keratokonus görüldüğü bilinmektedir. Ama tümüyle genetik demek mümkün değildir.
Bununla birlikte bazı hastalıklarda, özellikle alerjili olan kişilerde bu hastalığın daha çok görüldüğü nispeten daha kesin bir bilgidir. Ama her alerjisi olanda da bu hastalık görülmez. Ancak keratokonusu olan kişilerde alerjik reaksiyonun olduğu kesindir. Hastalığın kesin nedeni ise bilinmemektedir.
Kornea çatısının tahrip edilmesi
Bu olayın kalıtsal ya da etkenlerle ilgili kısmıdır. İşin diğer kısmı ise, alerjisi olan kişilerin gözlerini ovmasına bağlı olarak korneanın çatısının tahrip olduğu düşünülmektedir.
Sık sık gözünü ovalayan çocuklarda, özellikle de alerjik çocuklarda göze anormal bir basınç yüklemesi olur. Bu bir futbol topunun sıkılmasına benzer. Eğer top aşırı bir şekilde sıkılırsa, dikişlerin zayıf olduğu bazı yerler bombe yapar.
Aynı şey göz için de geçerlidir. Gözleri ovalama, korneanın çatısında, fibriler yapısında bozukluk yaratabilmektedir. Dolayısıyla bütün hastaların gözlerini ovalamaktan kaçınmaları gerekir.

Op. Dr. Aytun AKTAN

Merhabalar, bu ay reglim nerdeyse tamamen kahverengi leke şeklinde ancak regl günü kadar sürdü. Aradan 1 hafta geçmesine rağmen hala kahverengi parçal... devamı