Keratokonus hastalığı, sık rastlanan bir hastalık değildir. Hatta bundan yaklaşık 20 sene önce çok daha az rastlanırdı. Bu da yüz binde 125-150 kişide görülürdü.
Ancak son yıllarda hastalığın daha da arttığı, yüz binde 250 kişiye çıktığı tespit edilmektedir. Bir de eskiden keratokonus hastalığını ortaya çıkaracak yeterli cihazlar yoktu. Bu hastalığın ortaya çıkarılabilmesi için kornea analizlerinin, topografilerinin, kornea arkasının çekimlerinin yapılması gerekir. Hastalık ancak bu şekilde ortaya çıkar.
Tıptaki gelişmeler
Yani bir yandan hastalığı ortaya çıkarma olanakları artmıştır, bir yandan da hastalık artmıştır. Bu hastalığın görülme oranı açısından kadın ve erkekler arasında bir fark yoktur.
Korneadaki herhangi bir hastalığın keratokonusa neden olduğu konusunda net bir veri yoktur. Dolayısıyla keratokonus nedeni bilinmeyen bir hastalıktır.
Fakat bununla birlikte alerjisi olan kişilerde bu hastalığın daha sık görüldüğü tespit edilmiştir. Alerjik kişilerde keratokunusun alerjiye bağlı olarak mı ortaya çıktığı, yoksa alerjik kişilerin gözlerini ovalamalarından dolayı mı ortaya çıktığı ayırt edilmelidir. Çünkü gözleri ovalamak, gözde bazı mekanik sorunlar yaratabilir.

Op. Dr. Buket AYOĞLU

ASTİGMAT OLAN GÖZ KERATOKONUSA ÇEVİRİR Mİ? YANİ KERATOKONUS İLE ASTİGMAT İLŞKİSİ TAM OLARAK NEDİR? TESEKKUR EDERIM... devamı