Kornea yüzeyinin iltihaplanmasına keratit (gözbebeği iltihabı) adı verilir. Göze sıçrayan kimyasal maddeler (asitler ya da baz özelliğindeki maddeler); morötesi radyasyon (elektrik kaynağı, güneş ışığı ya da kar körlüğü); bakteri, virüs ya da mantarlara bağlı enfeksiyonlar (özellikle birinci tür herpes simpleks virüsü); kozmetiklere ya da hava kirliliğine karşı duyarlılık ve çiçek polenlerine karşı alerji kornea iltihabına neden olabilir. Çok çeşitli olan belirtilerin en yaygın olanları, ağrı ve ışığa karşı duyarlılıktır.

Bakteriler, virüsler ve mantarlar korneayı enfekte edebilir. Gözde kızarıklık, akıntı, ağrı, görme kaybı ve ışıktan rahatsızlık meydana gelir. Kornea enfeksiyonları çok acil bir şekilde tedaviye başlanmadığı takdirde hızla ilerler. Görmeyi kalıcı şekilde bozabilir. Tedavide geç kalındığı takdirde meydana gelebilecek olan kesafetin kornea nakli ile tedavisi gerekebilir. Bazı kontrol edilemeyen vakalarda keratit bir ülsere dönüşüp gözün delinmesine yol açabilir.

Tedavi, iltihaplanmanın nedenine göre değişir. Göz geçici olarak kapatılabilir. Antibiyotik ya da virüsleri öldüren göz damlaları ve merhemleri, enfeksiyona bağlı durumlarda yardımcı olabilir. Lokal kortikosteroid içeren reçetesiz göz damlaları, kornea iltihabını daha da kötüleştireceğinden ya da göz küresini etkileyeceğinden kesinlikle kullanılmamalıdır. Tedaviye erken başlayarak kornea iltihabının birçok türü iyileştirilebilir. Şiddetli durumlar, korneaya zarar verir ve korneanın değiştirilmesi gerekebilir.

İLGİLİ MAKALE

Akantamoba Keratit