Yeni bir çalışmaya göre, kaybolan genler ürkütücü veya aşırı obezitenin arkasındaki sebep olabilir.

Araştırmacılar, ürkütücü derecede obez kişilerde DNA’larının bir bölümünün noksan olmasının obeziteyi desteklediğini ortaya koydular.

Sonuçlar, her 1000 aşırı kilolu kişiden 7’sinin DNA’larının yaklaşık 30 genden oluşan bu bölümünün noksan olduğunu gösteriyor. Bu genetik farklılaşma normal ağırlıktaki hiç kimsede görülmedi.

Londra’daki araştırmacılar, “Gelişmiş dünyada obezitedeki artışın nedeni, sağlıksız yiyecek bolluğu ve çoğu insanın çok az egzersiz yapmasından sağlıksız çevre şartlarına kadar varsa da, insanların bu çevreye tepki verme şekillerindeki farklılık genetiktir” diyorlar.

Bütün bunların dışında araştırmacılar, ürkütücü derecede şişmanlık vakalarının yaklaşık 20 tanesinden birinde, durum daha önceki genetik mutasyondan ve gen noksanlığı gibi genetik faktörlerden kaynaklanmıştır diyorlar. Ama obeziteyle bağlantılı pek çok genetik mutasyon da henüz bulunmadı.

Araştırmacılar, insanların ürkütücü derecede obez olmasına neden olan genetik değişkenliklerin tanımlanmasının, en iyi tedavinin tespitine yardımcı olabilecek genetik testlerin geliştirilmesine yol açmasını umuyorlar.

“Biz bu bireyleri genetik testlerle tespit edebilirsek, onlara uygun desteği ve uzun dönemde sağlıklı olmaları için cerrahi yöntemlerle kilo verdirme seçenekleri gibi tıbbi yardımlar sunabiliriz” diyorlar.

Nature’da yayınlanan çalışmada araştırmacılar, öncelikle öğrenme zorluğu ve gelişme gecikmesi olan ergenlerde ve yetişkinlerde noksan genleri belirlediler.

Sonuç, 31 kişinin DNA’larında aynı noksanlık olduğunu gösterdi. Bütün yetişkinlerde VKİ’nin (vücut kitle endeksi) 30 ve üzerinde olduğu tespit edildi ki bu, onların obez oldukları anlamına gelir.

İnsanlar DNA’larını iki kopya halinde miras olarak devralırlar, bir kopya anneden ve bir kopya babadan. Bazen bir veya daha fazla gen noksan olur ve bu çalışmada da görüldüğü gibi kişinin gelişimini etkileyebilir.

Çalışmanın ikinci bölümünde, normal kiloda veya obez olan 1653 Avrupalının genomlarını veya genetik haritalarını incelediler. Aynı şekilde gen noksanlığı olan 19 kişiye daha rastladılar. Bu kişiler de ürkütücü derecede obezlerdi.

Çalışma, genetik noksanlığı bulunan kişilerin erken çocukluk dönemlerinde normal kiloda, çocukluklarında kilolu ve yetişkinliklerinde de obez olma eğiliminde olduklarını gösterdi.

Araştırmacılar kilosu normal olanlarda herhangi bir genetik noksanlık tespit etmediler. Kayıp genin fonksiyonunun ne olduğunu bilmemelerine rağmen, daha önceki çalışmalar bunların bir kısmının, gelişmenin gecikmesine, otizme ve şizofreniye neden olduğunu gösteriyordu.

İLGİLİ MAKALE

Maden Suyu Derde Deva

Prof. Dr. Tanfer KUNT

Hocam,kizim 11 yasinda gecen ay kusmadan novosef ve suprax kullandiktan sonra geniz akintisi basladi.kizimin tozakari.a alerjisi var suprax bitti ama ... devamı