Kansızlığın tanısını genel olarak aslında kan hastalıkları uzmanlarının koyması gerekir. Fakat ülkemizde çok sınırlı sayıda kan uzmanı vardır. Bu nedenle kimi durumlarda iç hastalıkları uzmanları ve çocuk hastalıkları uzmanları kansızlık tanısı koyabilirler.
Tanının konulmasında yapılması gereken ilk ve en basit şey, bir tam kan sayımının görülmesidir. Burada hemoglobin ve hemotokrit değerinin ve eritrosit denilen kırmızı küre değerlerinin düşük olması, yaş grupları ve cinsiyetler için belirlenen değerlerinden daha düşük olması kansızlık anlamına gelir.
Kansızlığın ilk fark edilmesinin ardından, kansızlığın nedenine yönelik bir takım tetkiklerin yapılması gerekir.
Kırmızı kürelerin yaşam süresi
Kırmızı kürelerin yaşam sürelerinin kısalmasıyla karakterize ve hemoliz denilen bir klinik durum da bir kansızlık nedenidir. Buna yönelik laboratuar testleri istemek gerekir.
En sonunda, bütün bu testlerle yapılan ayrıntılı bir değerlendirme sonrasında tanıya ulaşmada sıkıntı yaşanırsa, kemik iliği örneklemesi çok kritik olabilir. Kemik iliği aspirasyonu ve biyopsisi denilen yöntemle hem kemik iliğinin morfolojik yapısını hem de hücrelerin üzerinde çakıştığı bir takım işaretleri değerlendirerek, kansızlığın nedenine yönelik bir çalışma yapmak gerekir.

Prof. Dr. Kadri YAMAÇ

merhaba hocam. eşim hamile fakat kansızlık var.talesemi taşıyıcısı ben değilim eşimde sürekli baş dönmesi oluyor daha ilk aylar kan ilacı içebilir mi?... devamı