Kansızlığın en önemli belirtisi halsizlik ve yorgunluktur. Bazen bu halsizlik ve yorgunluk çok belirgin olmayabilir.
Ama hastanın yakınındaki insanlar renginin solduğunu ve daha beyaz göründüğünü söyleyebilirler. Eskiden çok rahatlıkla yapabildiği işleri artık aynı şekilde yapamayabilir. İleri yaşlarda merdiven çıkamama, merdiven çıkarken nefes darlığı yaşama, ağır eforlarla birlikte ortaya çıkan çarpıntı gibi bulgular kansızlığın belirtileri olabilir.
Küçük yaşlarda kansızlık
Küçük yaşlarda enfeksiyonlara eğilim, anlama bozuklukları, konsantrasyon bozuklukları, ileri yaşlardaki hastalarda uykuya eğilim gibi başka bulgular da, kansızlığın dolaylı bulguları olarak ortaya çıkabilir.
Bir de kansızlığın neden olduğu hastalıklara ait bulgular, adı geçen bulgulara eşlik edebilir. Örneğin bir mide kanserine bağlı kanama sonucunda ortaya çıkan kansızlığın yanında, doğrudan tümörün neden olduğu ağrı, metastazlarının neden olduğu başka bulgular bu tabloya eşlik edebilir.
Ağır hematolojik bulgularda kansızlığın yanı sıra kanamaya eğilim, sık enfeksiyon gibi başka bulgular, örneğin lösemili hastalarda uyarıcı bir rol oynayabilir.
Kısaca birçok farklı nedenden dolayı, ortaya farklı kansızlık bulguları çıkabilir.
İLGİLİ MAKALE

Kansızlığın teşhisi

Prof. Dr. Kadri YAMAÇ

merhaba hocam. eşim hamile fakat kansızlık var.talesemi taşıyıcısı ben değilim eşimde sürekli baş dönmesi oluyor daha ilk aylar kan ilacı içebilir mi?... devamı