Hafıza kaybının kalıcı olduğunun anlaşılabilmesi için, öncelikle belle bir zamanın geçmesi gerekir.
Hekim, hastayı gördüğü koşullarda, bu durumu anlayabilir. Çünkü hekim hafıza kaybının nedenlerini araştırmıştır ve konuyla ilgili bir bilgisi, görüşü vardır. Hastalığın nedenleri ve beyinde nereleri etkilediği konusunda bir fikre sahiptir. Bütün bunların sonucunda hekim bir tahminde bulunabilir.
Bu biraz da hastalığın seyrine bağlıdır. Örneğin hasta bir enfeksiyon, viral enfeksiyon geçirmişse ya da bir ensefalit geçirmişse, başlangıçta yapılan testlerde kayıp çok belirgin görülebilir. Durumun düzeltilmesiyle birlikte hastanın kaybı azalabilir.
İyileşme süreci
İyileşme durumu, hastadan hastaya farklılıklar gösterebilir. Herkesin iyileşme yeteneği farklı farklı olabilir. Ama burada en önemli konu, altta yatan hastalıktır. Eğer altta yatan hastalık bir dejeneratif hastalıksa, hastadaki hafıza kaybı bir demansın, unutkanlık hastalığının bir parçasıysa ve bu unutkanlık hastalığı tedavi edilemeyen cinsten bir hastalıksa, o zaman bir düzelme beklenemez. Tersine daha çok ilerleyici bir durumun beklenmesi gerekir.

Dr. Emel GÖKMEN

Merhaba hocam 78 yaşında babam bir kaç gün aralıkla 2 defa felç atlattı sağ taraf ilk felç şah damarı tıkanıklıgından olmuş anjıyo ve stend takıldı st... devamı