ANTALYA (AA) - Acıbadem Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde uygulanmaya başlanan ve dünyada iki ya da üç yerde yapılan yöntemle böbrek, verici kadınlardan normal doğum yolundan çıkartılıyor. 

Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı ve Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Alihan Gürkan, Antalya Crowne Plaza Otel'de Böbrek Hastaları Eğitim ve Sosyal Paylaşım Derneği'nin tanıtımı amacıyla düzenlenen toplantıda, dünyada 2 milyondan fazla böbrek hastasının diyaliz ve tedavi ile yaşamını sürdürdüğünü söyledi. 

Türkiye'de 75 bin böbrek hastası olduğunu, bunların 25 bininin böbrek nakli beklediğine işaret eden Gürkan, ''Türkiye'de geçen yıl 3 bin böbrek nakli yapıldı. Bu nakillerin 2 bin 500'ü yakınları tarafından, 500'ü de hayatını kaybetmiş kişilerce bağışladı. Bu sayı çok az, artması gerekiyor'' dedi. 

Dünyada iki ya da üç yerde uygulanan yöntem uygulanıyor


Gürkan, canlı vericilerin böbreklerini bağışlarken vücutta iz kalması, uzun tedavi süresi ve işe başlamada geç kalma endişesi taşıdıklarını vurgulayarak, bu nedenle Türkiye'de canlıdan böbrek almada ''doğal açıklıktan böbrek çıkarma'' yöntemini uygulamaya başladıklarını kaydetti. 
Daha önce böbreği, kapalı yöntemle yaptıkları ameliyatla vericilerin kasık bölgesinden 4-5 santimlik bir kesikten aldıklarını bildiren Gürkan, ''Artık dünyada iki ya da üç yerde uygulanan çok özel bir yöntemi uyguluyoruz. Böbreği kadınların normal doğum yolundan çıkarıyoruz. Bu yöntemle vücuda hiçbir kesik atmadan, bütünlüğünü bozmadan böbreği almış oluyoruz'' diye konuştu. 

Yaklaşık 4 ay önce uygulamaya başladıklarını yöntemle bugüne kadar 25 hastadan böbrek aldıklarını anlatan Gürkan, ''Vericilerde operasyona dair hiçbir iz olmuyor. Bu yöntemle vericiler, operasyon sonrası ağrı duymuyor, 12 saatte taburcu oluyor, 3-4 gün içinde de normal yaşamlarına dönüyor. Hastalar uygulamadan gayet memnun'' diye konuştu. 

Prof. Dr. Alihan Gürkan, Türkiye'de böbrek hastalarının sayısının her yıl yüzde 10 arttığını dile getirerek, 2016'da böbrek hasta sayısının 100 veya 115 bin civarında olacağını tahmin ettiklerini belirtti. Gürkan, yöntem sayesinde kadınların böbrek bağış oranının yüzde 20-25 artacağını düşündüklerini ifade etti. 

Böbrek Hastaları Eğitim ve Sosyal Paylaşım Derneği Başkanı Dr. Cengiz Karaüzüm ise derneğin amacının böbrek hastalığını tanımak, bununla yaşamayı öğrenmek ve eğitimler düzenlemek olduğunu anlatarak, sosyal çevreden uzak kalan böbrek hastalarına yönelik etkinlikler düzenleyeceklerini kaydetti.

Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ

yeni radyo frekanslı ayak terleme tedavi yöntemiyle ayaklarımı tedavi ettirmek istiyorum yaz kış sürekli terliyor bu yöntemle tedaviniz varmı varsa ne... devamı